Pensionarii cu venituri mici, "scutiţi de coplată"
Noul contract-cadru care stă la baza acordării de servicii medicale include de la 1 aprilie coplata pentru spitalizare. Unele categorii de persoane vor fi scutite.
Articol de Nicoleta Turcu, 21 Martie 2013, 14:21
Noul contract-cadru care stă la baza acordării de servicii medicale include de la 1 aprilie coplata pentru spitalizare, creşte alocările de fonduri pentru medicina primară şi cea ambulatorie şi impune noi reglementări în sprijinul reducerii şi evitării "arieratelor" - care sunt întârzierile la plată ale statului către furnizori.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat, joi, documentul aprobat în şedinţa de guvern de miercuri, care conţine şi noutăţi legate de încurajarea asistenţei medicale la domiciliu sau creşterea sumelor ce vor fi alocate spitalelor de urgenţă de primă clasă din ţară.
În privinţa coplăţii, pacientul o va achita o singură dată, la externare, oricare ar fi perioada petrecută în spital, iar consiliul de administraţie al fiecărei unităţi va stabili exact valoarea acestei taxe, de cel puţin 5 şi cel mult 10 lei.
Ministrul sănătăţii spune că există categorii de persoane care vor fi excluse de la obligaţia de a achita coplata.
"Bolnavii cronici care sunt incluşi în programele naţionale de sănătate şi care sunt obligaţi să aibă uneori mai multe internări pe an, şi atunci ei sunt scutiţi, copiii până la ora 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei şi mai sunt câteva categorii de persoane cu handicap", a declarat Eugen Nicolăescu.
"De asemenea, toate internările care sunt considerate conform protocoalelor terapeutice internării de urgenţă sunt scutite de la plata pe care am anunţat-o, adică de la coplată.
"Drept pentru care, sigur, vom face o serie de protocoale mai puternice, mai serioase, mai consistente, mai profesioniste pe ceea ce înseamnă internare de urgenţă", a mai adăugat ministrul sănătăţii.