Pensiile recalculate intră în plată începând cu 1 decembrie
Articol de Iulian Olescu, 01 Decembrie 2019, 14:27
Pensiile recalculate pentru peste 5.600 de persoane intră în plată de astăzi.
Pentru achitarea acestei creşteri de pensii până la sfârşitul anului, Ministerul de Finanţe a prevăzut la rectificarea bugetară 40 de milioane de lei în plus, bani care se adaugă altor plăţi restante şi cheltuieli identificate pe ultima sută de metri de noul guvern.
Toate au ridicat deficitul bugetar la 4,4% din Produsul Intern Brut, cu mult peste limita recomandată în Uniunea Europeană.
Reporterul RRA Iulian Olescu a urmărit explicaţiile ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, privind alocarile suplimentare de fonduri.
Reporter: Conform Notei de fundamentare, în urma rectificării, veniturile bugetului general consolidat se diminuează pe sold cu suma de peste 18 miliarde de lei, mai ales din cauza unei colectări mai reduse, iar cheltuielile cu aproximativ 2 miliarde de lei.
Bani mai mulţi primesc, în principal, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, aproape 4 miliarde, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Se diminuează, în schimb, creditele bugetare ale unor ordonatori principali de credite, între care Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Cîţu precizând însă că aceste tăieri nu vor afecta proiectele în derulare.
Aşadar, rectificarea aduce un deficit care depăşeşte substanţial limita de 3% rezultată din reglementările europene, în principal fiind vorba de sume restante în domeniul asistenţei sociale, rambursării de TVA, plăţilor salariale şi de pensii, achiziţiei de medicamente, decontării de concedii medicale şi implementării de proiecte din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Realizator: Între timp, Consiliul Fiscal a avertizat că derapajele financiare consemnate de două rectificări bugetară din acest an sunt de natură permanentă şi, prin urmare, dificil de corectat. Instituţia, condusă de economistul Daniel Dăianu, consideră că o consolidare bugetară nu este posibilă în condiţiile menţinerii calendarului de aplicare a noii legi a pensiilor.