Pelerinaj la peştera Sfântului Andrei, din Constanţa
Cei aflaţi în suferinţă vin în actuala biserică, din peştera săpată în stâncă, pentru a-şi redobândi sănătatea. Ei petrec câteva zile şi nopţi pe patul sfântului Andrei.
Articol de Radiojurnal, 30 Noiembrie 2014, 14:18
Se spune că Dobrogea este zona în care a ajuns Sfântul Andrei.
Apostolul s-a adăpostit într-o peşteră din judeţul Constanţa, care este vizitată, în fiecare an de zeci de mii de pelerini.
Vremea rea nu i-a oprit nici acum, după cum transmite corespondentul Radio România, Mona Constantinescu.
Legenda spune că preoţii cultului local l-au primit cu dragoste în mijlocul lor pe sfântul apostol Andrei, primul ucenic al Iisus, care ajunsese pe aceste meleaguri propovăduind cuvântul Evangheliei Mântuitorului.
Ei i-au oferit găzduire în grota venerată astăzi de creştini.
Rugă pentru redobândirea sănătăţii
În actuala biserică din peştera săpată în stâncă, amplasată la baza unui mic munte împădurit, în pronaos, într-o nişă se află un pat scobit iniţial în piatră, despre care tradiţia spune că pe el s-a odihnit apostolul Andrei.
Astăzi, cei aflaţi în suferinţă vin aici pentru a-şi redobândi sănătatea, petrecând câteva zile şi nopţi pe acest pat al sfântului Andrei.
Pe pereţii bisericii din peşteră sunt multe icoane, iar în locul altarului se află acum o icoană mare, a sfântului apostol Andrei, la care se închină toţi credincioşii care vin la peşteră.
Sfântul Apostol Andrei este şi patronul spiritual al municipiului Galaţi.
În oraşul de pe Dunăre, sărbătoarea a început încă de vineri, când s-a deschis Târgul Meşterilor Populari.
Cincisute de mii de euro, colectaţi din biserici pentru ajutorarea creştinilor din Siria
Peste 700 de mii de români îşi serbează, astăzi, onomastica, dar Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, este sărbătorit de toţi creştinii.
Liturghia patriarhală din Bucureşti a fost slujită de Patriarhul Daniel împreună cu Patriarhul Ioan al 10-lea al Antiohiei şi Întregului Orient, care se află în prima sa vizită ca patriarh în România.
Potrivit redactorului Radio România, Remus Rădulescu, la finalul liturghiei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a oferit Patriarhului Antiohiei un cec de 500 de mii de euro, bani colectaţi în bisericile din România, pentru ajutorarea creştinilor din Siria.
"Rugăm să transmiteţi tuturor ierarhilor, clerului şi credincioşilor din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient toată preţuirea şi dragostea noastră, solidaritatea şi dorinţa noastră ca în scurt timp să se aşeze pacea în Siria, în Liban şi în tot Orientul Mijlociu ca să ne putem întâlni în pace şi în bună cooperare frăţească spre slava lui Dumnezeu şi bucuria bisericilor noastre", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.