PDL propune o moţiune simplă privind legea descentralizării
Democrat-liberalii anunţat că au pregătit o moţiune simplă în care vor sesiza problemele din acest act normativ. UDMR au spus că nu sprijină ideea unei moţiuni de cenzură.
Articol de Cătălin Purcaru, 20 Noiembrie 2013, 08:43
Parlamentarii PDL nu au participat la şedinţa în care guvernul şi-a asumat răspunderea pentru legea descentralizării.
Democrat-liberalii anunţat că au pregătit o moţiune simplă în care vor sesiza problemele din acest act normativ.
Precizarea a fost făcută după ce liderii UDMR au spus că nu sprijină ideea unei moţiuni de cenzură.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, susţine că proiectul ar fi trebuit să intre în dezbaterea parlamentului şi s-a recurs la această formă de protest, tocmai pentru a arăta opţiunea PDL.
"Nu participăm, fiindcă dorim să facem o dezbatere reală a acestei importante legi. Avem iniţiată şi pregătită o moţiune împreună cu Partidul Poporului Dan Diaconescu şi aşteptăm şi din partea altor colegi susţinerea", a spus Mircea Toader.
PPDD a anunţat că va semna o eventuală moţiune, iar preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, afirmă că în plus va ataca la Curtea Constituţională proiectul pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea.
În schimb Uniunea Democrată Maghiară din România, căreia i s-a acceptat amendamentele propuse, nu va semna o eventuală moţiune de cenzură, spune Mate Andras Levente, liderul deputaţilor UDMR.
"De 23 de ani UDMR-ul susţine descentralizarea. Cred că e o măsură bună. Esenţa este să asigure finanţarea pentru acele instituţii care vor lucra, în continuare, în subordinea consiliului judeţean", a declarat Mate Andras Levente, liderul deputaţilor UDMR.
Pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, PDL are nevoie de semnăturile a 25% din totalul parlamentarilor.
Pentru a avea succes, democrat-liberalii au nevoie şi de liberali, însă PNL a anunţat deja că susţine forma proiectului de lege privind descentralizarea convenită în cadrul USL.
UDMR nu sprijină o moţiune de cenzură
Deputatul PPDD Liliana Mincă afirmă că formaţiunea sa va semna o eventuală moţiune.
"Nu am depus nici un amendament, întrucât ne dorim o lege care să se dezbată în parlament şi nici într-un caz o asumare de răspundere", a spus deputatul Liliana Mincă.
Şi preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, afirmă că va ataca proiectul pe care guvernul şi-a angajat răspunderea, prin susţinerea iniţiativei PDL.
"În cazul în care proiectul de lege iese din parlament, îl voi ataca ferm la Curtea Constituţională. Pregătesc acest lucru de pe acum", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
Uniunea Democrată Maghiară din România nu va semna o eventuală moţiune de cenzură.
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, afirmă că amendamentele la proiectul de lege privind descentralizarea propusă de uniune au fost acceptate.
"De 23 de ani UDMR-ul susţine descentralizarea. Cred că e o măsură bună. Esenţa este să asigure finanţarea pentru acele instituţii care vor lucra, în continuare, în subordinea consiliului judeţean", a spus Mate Andras Levente.
Pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, PDL are nevoie de semnăturile a 25% din totalul parlamentarilor.
Pentru a obţine acest număr, PDL are nevoie şi de liberali, însă PNL a anunţat deja că susţine forma proiectului de lege privind descentralizarea convenită în cadrul Uniunii Social Liberale.