Patru senatori americani condamnă ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale din România
Ei spun că atactul lui Vladimir Putin asupra scrutinului românesc este un nou exemplu al războiului hibrid derulat de Rusia.
Articol de Carmen Gavrilă, 17 Decembrie 2024, 07:25
Patru senatori americani, republicani și democrați, condamnă ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale din România și își exprimă sprijinul pentru țara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral.
Ei spun, într-un comunicat, că atactul președintelui Vladimir Putin asupra scrutinului românesc este un nou exemplu al războiului hibrid derulat de Rusia împotriva aliaților europeni și partenerilor Statelor Unite.
Senatorii dau asigurări că Statele Unite sunt alături de România, în condițiile în care țara ia urgent măsuri pentru alegeri prezidențiale libere și corecte.
Mesajul are o greutate politică substanțială, de vreme ce este semnat și de republicani și de democrați, care sunt membri influenți în Senat și cu vechime în materie de afaceri externe.
Printre semnatarii mesajului sunt Ben Cardin, președintele Comisiei senatoriale de politică externă, și Jeanne Shaheen, președinta Subcomisiei pentru Europa și cooperare regională.
Senatorii americani transmit că sprijină România, ca membră NATO, în lupta pentru integritatea alegerilor și condamnă manipularea de către Vladimir Putin a rețelei TikTok, controlată de Partidul Comunist Chinez, ca să submineze procesul democratic românesc.
Lumea trebuie să se trezească, să realizeze amenințarea gravă la adresa democrației pe care o reprezintă manipularea rusă a TikTok, în așa fel încât să submineze societățile noastre libere, au mai scris senatorii.
Ei menționează că Guvernul român a descoperit acest atac asupra democrației țării și laudă decizia autorităților române de declasificare a documentelor legate de investigarea cazului și de informarea Statelor Unite și a comunității internaționale.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România a fost anulat după ce a ieșit la iveală că scrutinul nu a fost corect din cauza unor practici ilegale sprijinite de Rusia pe rețele de socializare, în special pe TikTtok.