Paștele, sărbătorit de romano-catolici, protestanți și reformați
Este pentru a doua oară când oamenii petrec Paștele în pandemie, sub semnul constrângerilor sanitare.
04 Aprilie 2021, 13:40
Milioane de creștini romano-catolici, protestanți și reformați sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinilor.
Este pentru a doua oară când oamenii petrec Paștele în pandemie, sub semnul constrângerilor sanitare, iar mesajele pascale în toate lăcașurile de cult au fost despre speranța că greutățile pot fi depășite. Au ascultat acest mesaj și cei aproximativ un milion și jumătate de credincioși din România, pentru care anul acesta Paștele a venit cu patru săptămâni înaintea sărbătorii ortodoxe și greco-catolice. Printre ei și etnicii polonezi din județul Suceava. Corespondentul RRA Mihaela Buculei.
Reporter: Credincioșii catolici sărbătoresc astăzi Paștele, iar în județul Suceava trăiește cea mai mare comunitate de etnici polonezi.
Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România: Aş dori să urez tuturor multă sănătate, bucurie, fericire, răbdare! Să fim aproape unii de alţii şi să trecem cu bine această pandemie!
Reporter: Referitor la respectarea tradiţiilor, poporul polonez are o tradiţie bogată în această perioadă şi bănuiesc că toate acestea se vor desfăşura cu respectarea normelor sanitare şi a celor impuse de pandemie.
Ghervazen Longher: Suntem conştienţi de acest lucru. Anul trecut a fost şi mai greu. Nu am participat la slujbe în biserică, am stat toţi acasă, ne-am uitat pe internet. Iată că anul acesta este un pic mai bine, putem să fim 50 de persoane în biserică și cred că lumea o să respecte cu sfinţenie toate normele care se impun.
Reporter: Comunități importante de etnici polonezi trăiesc la Soloneţu Nou, în municipiul Suceava, la Pleşa, Poiana Micului, Rădăuți, Vicșani, Moara Păltinoasa, dar şi la Gura Humorului - în total, peste 5.000 de polonezi. În județul Suceava trăiesc și alte etnii, printre care germanii, care de asemenea sărbătoresc astăzi Paștele.
(PH)