Parteneriatul Estic - prioritate a preşedinţiei României la Consiliul UE
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un scurt interviu privind discutarea perspectivelor colaborării cu Republica Moldova.
Articol de Carmen Gavrilă, 17 Iulie 2018, 06:57
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a participat la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe la Bruxelles. Una dintre principalele teme pe agenda întâlnirii a fost Parteneriatul Estic.
Carmen Gavrilă a solicitat domnului ministru de externe, Teodor Meleşcanu, un scurt interviu privind discutarea perspectivelor colaborării cu Republica Moldova.
Teodor Meleşcanu: Am avut o discuţie cu doamna Mogherini şi i-am spus foarte clar că pentru noi, una din priorităţile României va fi, în timpul preşedinţiei noastre, Parteneriatul Estic. Din acest punct de vedere, avem ideea de a propune ca anul viitor, în luna mai, când se împlinesc 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, să organizăm o întâlnire la cel mai înalt nivel şi în acest sens i-am predat şi o notă-concept privind evenimentele politice pe care le avem în vedere pentru semestrul I al anului viitor.
Reporter: Ultimele evoluţii politice din Republica Modova, ca de exemplu anularea alegerilor pentru Primăria Chişinăului, afectează discuţiile la nivel european în ceea ce priveşte Republica Moldova în contextul Parteneriatului Estic?
Teodor Meleşcanu: Există o îngrijorare în legătură cu evoluţiile din Republica Moldova şi nu numai la nivelul Uniunii Europene, a Comisiei, ci şi la nivelul Parlamentului European. Din nou am subliniat şi eu că din punctul nostru de vedere este o chestiune extrem de periculoasă ca un primar să fie ales prin vot popular şi apoi să fie invalidat printr-o hotărâre a justiţiei, mai ales că nu ştiu care este baza juridică pentru o asemenea decizie. Oricum, am vorbit şi cu domnul comisar Hahn astăzi, mi-a spus că se va amâna tranşa de împrumut pe care urmau să o acorde Republicii Moldova şi că până la rezolvarea acestor situaţii este greu de spus dacă vor mai putea să sprijine în mod eficient şi direct Republica Moldova. Pentru mine însă mesajul pe care l-am transmis este că prioritatea este de a păstra în continuare Moldova pe traseul său european.
Reporter: Pentru asta nu e nevoie şi de mai multă voinţă politică la Chişinău? Ce se mai poate face în afară de sancţionarea financiară?
Teodor Meleşcanu: Este foarte important ca în această perioadă şi miniştrii din alte ţări şi miniştri de la noi să facă vizite în Moldova şi să explice foarte clar şi mai ales să sprijine acţiuni care merg în direcţia apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Altceva nu prea ar fi de făcut la ora actuală.
Reporter: Plănuiţi o astfel de vizită în curând la Chişinău?
Teodor Meleşcanu: Era programată o vizită, o întâlnire între guvernele cele două ţări. O să vedem dacă ea se poate realiza în perioada următoare.