Parlamentul dezbate două legi electorale
Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor şi ar putea primi votul final miercuri, în şedinţa de plen.
Articol de Alina Stănuţă, 04 Mai 2015, 06:56
Luni, Comisia de Cod electoral verifică Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, dar şi pe cea care prevede că este suficientă asocierea a trei persoane pentru înfiinţarea unui partid.
Ambele ar trebui să intre la vot miercuri şi, tot săptămâna viitoare, comisiile de specialitate din ambele Camere urmează să îi audieze şi pe noii ambasadori ai României.
Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor şi ar putea primi votul final miercuri, în şedinţa de plen.
Documentul a fost retrimis parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis pentru reexaminare şi stabileşte, printre altele, că împrumuturile angajate de partide trebuie să fie restituite în termen de trei ani.
Astfel, membrii Comisiei de Cod electoral au acceptat solicitarea preşedintelui şi au introdus în textul legii prevederi noi, care clarifică modalităţile în care partidele politice se pot împrumuta de la persoane fizice şi juridice.
"După Aliniatul 2 se introduc trei noi aliniate, după cum urmează: termenul de restituire prevăzut la aliniatul 2 nu poate fi mai mare de trei ani; împrumuturile în bani şi restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar şi consecinţa este că împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea", a spus Mihai Voicu, deputat PNL, preşedintele Comisiei parlamentare de Cod electoral.
Tot săptămâna aceasta, deputaţii vor dezbate în plen şi legislaţia referitoare la înfiinţarea partidelor politice, care permite constituirea unui unui partid cu doar trei membri fondatori, faţă de 25.000, cât era necesar până acum.
Alte două legi care au termen de adoptare în această sesiune parlamentară sunt Legea alegerilor locale şi cea a alegerilor parlamentare.
Prima a fost adoptată deja de Senat şi prevede că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.
Comisia parlamentară de Cod electoral se reuneşte luni
De altfel, Comisia parlamentară de Cod electoral se reuneşte chiar luni, pentru a dezbate, cel mai probabil, Legea alegerilor locale.
Şi tot la Camera Deputaţilor, în comisii ar putea intra săptămâna aceasta legile privind Codul Fiscal, respectiv, Condul de Procedură Fiscală şi Codul Fiscal, adoptate săptămâna trecută de Senat, ca primă Cameră sesizată.
Documentele creează cadrul legislativ pentru calculul şi plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale obligatorii, care constituie venituri ale bugetului de stat.
Opoziţia s-a pronunţat împotriva celor două legi şi a criticat prevederile din documentele iniţiate de guvern, referindu-se, printre altele, la prerogativele sporite ale ANAF.
În replică, ministrul de finanţe, Eurgen Teodorovici, a menţionat că documentele vor aduce echilibru între drepturile şi obligaţiile contribuabililor şi eficienţă în administrarea impozitelor şi taxelor.
"Acest Cod Fiscal nu aduce niciun fel de taxă nouă, nu creşte niciun fel de taxă existentă din prevederi anterioare. Este un cod fiscal pentru români şi pentru economia din România", a declarat Eugen Teodorovici.
Reuniune a Comisiilor pentru politica externa
În perioada următoare în parlament este aşteptată şi o reuniune a Comisiilor pentru politică externă.
Senatorii şi deputaţii îi vor audia pe cei 14 candidaţi propuşi săptămâna aceasta de preşedintele Klaus Iohannis pentru a relua funcţii de ambasadori ai României în Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie sau Austria.
În plan politic, social-democraţii se reunesc săptămâna viitoare în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, pentru a stabili strategia pentru alegerile locale de anul viitor.
Liderul social-democrat Victor Ponta va propune pentru aprobare ca PSD şi UNPR să aibă candidaţi comuni atât la alegerile locale, cât şi la cele generale din 2016.
De asemenea, social-democraţii trebuie să stabilească şi modul de colaborare pentru alegeri cu partenerii din alianţa de guvernare, PC şi PLR.