Parlamentul a aprobat instituirea stării de alertă pentru 30 de zile
Parlamentul a aprobat instituirea stării de alertă pentru 30 de zile pe teritoriul României.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Mai 2020, 07:22
Parlamentul a aprobat, miercuri, cu două modificări, Hotărârea Guvernului privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile.
Documentul a fost adoptat cu o largă majoritate și, chiar dacă a fost criticat, a fost votat și de PSD.
Au fost împotrivă parlamentarii de la PRO România și ALDE.
Nemulțumiri au venit și de la PNL, care consideră că prin trecerea unui astfel de act normative prin legislativ, s-ar fi încălcat principiul separației puterilor în stat.
Amalia Bojescu a urmărit ședința comună și are detalii în Radiojurnal: "Parlamentarii au introdus prevederea ca Executivul să pună la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate.
De asemenea, autoritățile publice locale exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care se află în posturi de conducere în cadrul unităților sanitare din subordinea lor.
În timpul dezbaterilor, liderul senatorilor PSD, Radu Preda, spunea că măsurile propuse de guvern sunt tardive, iar amendarea documentului trimis de Guvern era necesară.
Radu Preda: "Noi, senatorii PSD, votăm această stare de alertă, dar - şi este un mare 'dar' aici - toate aceste familii și companii din România, pe care le-aţi nenorocit, în mod direct și indirect, din cauza măsurilor aberante adoptate de dumneavoastră, cu siguranță vor fi trecute în dreptul unei guvernări eșuate a PNL."
Liberalii au respins acuzațiile și au susținut că fosta guvernare nu a făcut nimic, mai ales în domeniul medical.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, spunea că procedura prin care Parlamentul votează hotărârea de guvern este nedemocratică și a adăugat că PSD este nemulțumit că nu poate ataca Guvernul, pentru că măsurile luate au dus la efecte apreciate în plan extern.
Daniel Fenechiu: "Ştiu că sunteţi nemulţumiţi că Guvernul a administrat impecabil criza medicală.
Guvernul s-a ocupat de protecția socială, a asigurat șomaj tehnic, a asigurat resurse societăților comerciale și IMM-urilor, are un plan cu care va veni în cel mai scurt viitor."
În favoarea hotărârii de guvern au votat și parlamentarii USR, UDMR și PMP, care au atras atenția că România are nevoie de măsuri concrete pentru a depăși această criză."