Paracetamolul nu va fi retras de pe piaţă în România
Paracetamolul nu este periculos în dozele recomandate şi neasociat cu alcoolul, dă asigurări Agenţia Naţională a Medicamentului.
Articol de Adriana Turea, 17 Ianuarie 2014, 18:42
Paracetamolul nu este periculos în dozele recomandate şi neasociat cu alcoolul, dă asigurări Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce în ultimele două zile au apărut în presa din SUA informaţii potrivit cărora consumul de paracetamol ar putea afecta funcţiile hepatică şi renală.
Ministerul Sănătăţii precizează că acest medicament trebuie consumat cu prudenţă, după citirea prospectului.
Paracetamolul este unul dintre medicamentele ce se găseşte în farmacii cu diferite denumiri.
Cum se ajunge la depăşirea dozelor recomandate, explică medicul de familie Sandra Alexiu.
"Părinţii se duc şi îşi cumpără pentru sugar şi supozitoare şi siropel şi atunci când copilul face febră părintele îi dă şi pe gură o linguriţă de sirop şi un supozitor.
"Chiar dacă se cheamă diferit, conţine aceeaşi substanţă activă şi asta duce foarte uşor la supradozare.
"De exemplu, banalul paracetamol ca substanţă activă se găseşte în sute de denumiri care uneori nu seamănă una cu alta, şi atunci sigur că apar supradozaje, nu totdeauna foarte periculoase, dar când se întâmplă pot fi dramatice", a spus Sandra Alexiu.
Trebuie respectată doza zilnică
Agenţia Naţională a Medicamentului atrage atenţia că trebuie respectată doza zilnică recomandată de paracetamol, de 1 - 2 comprimate pe zi, fără a se depăşi patru grame pe zi.
Specialiştii precizează că paracetamolul nu trebuie folosit în combinaţie cu alcoolul.
Este recomandat ca cei care au avut probleme hepatice să nu folosească acest medicament, deoarece există riscul apariţiei leziunilor hepatice.
Conform datelor agenţiei, medicamentul nu se retrage de pe piaţă.
Informaţiile despre reacţiile adverse ale paracetamolului sunt cunoscute şi medicii români sunt prudenţi când recomandă dozele de paracetamol.