Pacienţii pot alege între medicamente originale şi generice
Statul consideră că utilizarea genericelor, adică medicamentele care sunt fabricate după reţeta medicamentelor orginale, pot aduce economii la bugetul sănătăţii.
Articol de Adriana Turea, 04 Septembrie 2013, 20:07
Producătorii de medicamente spun că măsura anunţată marţi de ministrul sănătăţii privind posibilitatea pacienţilor de a alege singuri între medicamente originale şi generice este foarte bună.
Pacienţii vor trebui însă să plătească diferenţa de preţ dacă doresc medicamente mai scumpe.
Specialiştii consideră că un tratament este mai eficient dacă se păstrează acelaşi medicament.
Marţi, ministrul sanătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat în premieră că există în acordul cu FMI o prevedere din programul ministerului sănătăţii prin care medicul va fi obligat, din 2014, să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la cele generice, la cele originale, urmând ca acesta să decidă ce tratament va urma.
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente apreciază intenţia ministerului sănătăţii.
Directorul executiv al organizaţiei, Dan Zaharescu, susţine că astfel pacienţii vor fi mai informaţi.
"Pacientul are posibilitatea să aleagă în deplină cunoştinţă de cauză. Sistemul de asigurări de sănătate contează nedicamentul generic cel mai ieftin, deci indiferent că pacientul optează pentru fostul medicament original sau pentru un generic mai scump, el îşi asumă plata diferenţei între preţul pe care îl rambursează sistemul de asigurări de sănătate şi preţul real al medicamentului din farmacie. Această măsură nu ajută în mod semnificativ bugetul sanătăţii, ci îl ajută pe pacient să facă o alegere", a spus Dan Zaharescu.
Păreri diferite privind eficienţa medicamentelor generice
În urmă cu câteva zile, un pacient care suferă de tumoară gastro-intestinală s-a adresat redacţiei noastre, îngrijorat că nu va mai putea continua tratamentul cu medicamentul original prescris de către medic, pentru că aflase că se vor prescrie cu prioritate medicamente generice.
"Acest medicament eu l-am asimilat foarte bine, că nu la toată lumea răspunde în aceeaşi măsură şi m-am simţit excelent. îmi dă posibilitatea să mă mişc. Nu zac la pat, merg pe jos, mintea îmi merge, fac gimnastică. Mă simt ca un om aproape sănătos, cu toate că am probleme", a afirmat pacientul.
O parte din specialişti susţin că singura diferenţă dintre medicamentele generice şi cele originale este doar de preţ.
Genericele au acelaşi efect, iar din punct de vedere al substanţei active au aceeaşi compoziţie cantitativă şi calitativă ca a medicamentului inovator.
Alţi specialişti spun că nu toate medicamentele generice sunt eficiente.
De ce? Explică purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu:
"Unii acceptă genericul cu beneficiile lui şi cu echivalenţa lui terapeutică, alţii consideră că medicamentul generic are alţi excipienţi. Pot exista anumite diferenţe în eficacitatea lui.
"În general, s-a ajuns la acceptarea ideii că dacă un pacient a început un tratament fie cu medicamentul original, fie cu medicamentul generic, este bine să continue tratamentul cu medicamentul respectiv, pentru că s-a dovedit că este mult mai benefic pentru pacient dacă nu schimbă genericele între ele sau chiar cu inovatorul".
Statul consideră că utilizarea genericelor, adică medicamentele care sunt fabricate după reţeta medicamentelor orginale, pot aduce economii la bugetul sănătăţii.