Pacienţii care suferă de cancer se plâng că nu au acces la medicamente.
Pacienţii care suferă de cancer se plâng că nu au acces la medicamente, iar cei care au nevoie de radioterapie aşteaptă şi 4 luni pentru a avea acces la tratament.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Noiembrie 2016, 07:32
Pacienţii care suferă de cancer se plâng că nu au acces la medicamente, iar cei care au nevoie de radioterapie aşteaptă şi 4 luni pentru a avea acces la tratament.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, avertizează că astfel statului i se vor intenta în continuare procese.
El a precizat că accesul pacienţilor bolnavi de cancer la tratamentul de specialitate este de cele mai multe ori îngreunat de lacunele cadrului legislativ, care guvernează sistemul sanitar din România, cu prilejul lansării campaniei "Împreună împotriva cancerului - cancerul nu are culoare politică".
Acţiunea reprezintă o chemare la mobilizare adresată factorilor de decizie: autorităţi, actuali şi viitori parlamentari cărora li se solicită să includă pe lista lor de priorităţi demersuri concrete şi urgente în lupta împotriva acestei maladii.
"Ne dorim adoptarea şi implementarea planului naţional multianual integrat de control al cancerului pentru perioada 2016- 2020, să avem şi noi o coerenţă a politicii tratamentului în această patologie.
Ne dorim iniţiative legislative care să ne faciliteze accesul la tratamente, la investigaţii, să nu ne mai întâlnim cu scuze că nu mai sunt fonduri, informatizarea sistemului şi dezvoltarea de registre inclusiv registrul naţional de cancer, cu rol esenţial în planificarea serviciilor de sănătate necesare, creşterea transparenţei în alocarea resurselor financiare pentru pacienţii oncologici, monitorizarea şi controlul coerent al programului naţional de oncologie." a mai spus el.
În România aproximativ 78.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi anual cu cancer, ţara noastră situându-se peste media UE.