"Pachetul de salvare a vacanței de vară", pe masa Comisiei Europene
Europenii așteaptă un set de recomandări ale Comisiei Europene, denumit "Pachetul de salvare a vacanței de vară".
Articol de Carmen Gavrilă, 12 Mai 2020, 05:47
Parlamentul European se reunește săptămâna aceasta în sesiune plenară. Agenda este dominată de criza creată de pandemia COVID-19 și de instrumentele de redresare economică.
Între timp, este așteptată propunerea Comisiei, de plan de redresare, dar și o nouă schiță a bugetului multianual al Uniunii Europene, plus o serie de noi măsuri de combatere a efectelor economice ale pandemiei.
Până la planurile pe termen lung, aflate acum în lucru, europenii așteaptă cu sufletul la gură un set de recomandări ale Comisiei, denumit "Pachetul de salvare a vacanței de vară". În esență, e vorba despre recomandări pentru revigorarea măcar parțială a turismului, iar asta implică, evident, și transporturile, totul în condițiile impuse de pandemia de COVID, care, după cum avertizează specialiștii, e încă departe de a se fi încheiat.
Ideea aflată la baza pachetului este să se evite reacții ale statelor membre, similare cu cele de izolare de la începutul crizei COVID-19, în special în ce privește introducerea de controale la graniță în spațiul de liberă circulație. Comisia va veni și cu o serie de propuneri practice în materie de măsuri de siguranță pentru transport și cazare.
În plus, pachetul prevede și măsuri de reglare a nivelului de lichidități al companiilor de transport, în special al celor aeriene. În principiu rămâne regula că pasagerii au dreptul, conform legislației europene, să-și ceară banii înapoi pe biletele la zboruri anulate, dar Comisia vrea să existe și vouchere oferite de companii, care să fie suficient de atractive cât să-i convingă pe clienți să le prefere rambursărilor în bani.
În ce privește călătoriile acum, că se apropie, vara, Comisia a tot repetat că insistă să nu existe discriminare între turiști, asta în condițiile în care se prefigurează înțelegeri bilaterale pentru turism între unele state membre, ca de exemplu între Germania și Croația, și este, de asemenea, vizibilă preferința unor state care se bazează mult pe turism pentru turiștii din anumite țări mai puțin afectate de pandemie.
Și tot legat de redresarea din criza COVID-19, Comisia analizează posibilitatea de a crea un fond pentru achiziționarea de participații la capital în companii sistemice, cruciale pentru economie. În esență e vorba de un fond de cumpărat acțiuni. Comisia e așteptată și să-și prezinte noua propunere de buget multianual pentru 2021-2027 și inițiativa de redresare. Posibil mai devreme decât Comisia, va fi însă adoptată în Parlamentul European, săptămâna aceasta, o rezoluție pe tema bugetului în care legislativul a anunțat că va insista pe menținerea rolului său.
Parlamentul va vota și un raport legislativ care propune un plan de contingență. De altfel, Parlamentul pare decis să adopte o atitudine mai fermă în raport cu celelalte instituții europene. Ba chiar Grupul Popularilor Europeni a avertizat că legislativul s-ar putea folosi de dreptul de veto, dacă măsurile și instrumentele propuse nu vor fi susținute de fonduri consistente și de surse noi de finanțare.