OUG privind continuarea activităţii companiilor controlate de entități ruse
Ordonanţă de urgenţă privind continuarea activităţii companiilor din România, controlate de entități ruse vizate de sancțiunile internaționale.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Iunie 2022, 08:20
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Companiile din România, controlate de entități ruse vizate de sancțiunile internaționale, își vor putea continua activitatea fără conturi blocate, însă numai dacă vor intra sub un sistem de supraveghere de stat.
Decizia a fost luată ieri, de Guvern, prin ordonanță de urgență pentru a proteja locurile de muncă ale românilor și, în același timp, să poată respecta și regimul sancțiunilor europene.
Andrei Șerban cu detalii: ” Acesta este scopul ordonanței de urgență adoptate, ieri, care introduce un set de garanții care să asigure că regimul de sancțiuni al Uniunii Europene nu este prejudiciat și care să permită firmelor din România să își continue activitatea. Astfel, o companie supusă sancțiunilor va trimite o solicitare Ministerului Economiei care va verifica dacă aceasta îndeplinește toate condițiile. Dacă cererea este aprobată, atunci ministrul economiei desemnează un reprezentant din cadrul ministerului care va îndeplini calitatea de supraveghetor permanent. După instituirea sistemului de supraveghere, fondurile și resursele economice ale companiei vor fi deblocate. Printre obligațiile supraveghetorului se numără monitorizarea activității companiei și informarea de fiecare dată când există suspiciuni privind nerespectarea sancțiunilor. Dacă aceste suspiciuni se confirmă, atunci companiei i se retrage dreptul de a funcționa și este din nou supusă sancțiunilor.”
Ordonanța de urgență a fost adoptată în timp ce tot ieri angajații societății TMK-ARTROM din Slatina, cu acționariat rusesc, au protestat din nou în Piața Victoriei.
Ei au nemulțumiri legate de întârziere la plata drepturilor salariale și se tem că și-ar putea pierde slujbele, a spus liderul de sindicat Cornel Ștefănescu reporterului Radio România Actualități, Petruța Dinu.
Cornel Ştefănescu: ”Se plătesc salariile pentru oameni, dar tot cu întârziere, mai mult partea de drepturi afiliate salariilor - mă refer aici la bilete de odihnă şi tratament, ajutoarele sociale, certificatele medicale, pentru că totul acum se face pe suport de hârtie /plata/.”
Reporter: Se lucrează? Aveţi activitate acum?
Cornel Ştefănescu: ”Se lucrează efectiv acum în societate.”
În industria metalurgică sunt cele mai multe companii cu acționariat rusesc, la care sunt angajate de aproximativ 22.000 de persoane, iar în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, precizează ministrul economiei.