Ordonanţă de urgenţă privind Codul de Procedură Penală
Un comunicat al Ministerului Justiţiei precizează că prin ordonanţa de urgenţă se operează modificări indispensabile implementării noilor coduri.
Articol de Angela Matei, 05 Februarie 2014, 18:28
Guvernul a aprobat un set de proiecte de lege şi o ordonanţă de urgenţă privind Codul de procedură penală.
Deşi premierul anunţase înainte de şedinţă că executivul va promova prin ordonanţă de urgenţă doar problemele urgente legate de funcţionarea sistemului, până acum nu se cunosc foarte multe detalii despre deciziile luate astăzi.
La sfârşitul şedinţei nu a fost o conferinţă de presă, însă ulterior a apărut un comunicat al Ministerului Justiţiei, unde se precizează că prin acea ordonanţă de urgenţă se operează modificări indispensabile implementării noilor coduri.
Înainte de acest comunicat de presă, în cadrul şedinţei, premierul Victor Ponta spunea că interpretarea diferită ar putea fi rezolvată prin soluţia propusă de CSM, respectiv să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte, şi nu faţă de persoane.
În această situaţie, metodele speciale de supraveghere sau cercetare se vor putea dispune şi în cazul în care urmărirea penală este începută doar cu privire la faptă.
Modificarea apărea într-un proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.
30 de instanţe, desfiinţate
Se mai precizează în acest comunicat că a fost aprobat un proiect de lege care prevede desfiinţarea a 30 de instanţe care au volum redus de activitate şi a parchetelor care funcţionează pe lângă acestea.
Este şi o propunere făcută de CSM şi Ministerul Justiţiei privind suplimentarea unor posturi pentru alte parchete şi instanţe precum şi degrevarea unor instanţe de anumite cauze.
In şedinţă de azi a mai fost aprobată o ordonanţă de urgenţă privind operaţionalizarea Registrului Electoral şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Este vorba despre modul în care vor fi întocmite şi tipărite listele electorale permanente şi acordarea unui rol important Autorităţii Electorale Permanente, care va fi instituţia care va decide în final listele electorale.