"Opt mii de posturi" ar putea fi deblocate în învăţământ
Ministrul interimar al educaţiei Liviu Pop anunţă că vor fi deblocate 5.500 de posturi la nivelul şcolilor generale şi al liceelor şi 2.400 în învăţământul universitar.
Articol de Roman Muşat, 25 Mai 2012, 11:45
8.000 de posturi urmează să fie deblocate în învăţământul preuniversitar şi în cel universitar - anunţul a fost făcut joi de ministrul interimar, Liviu Pop.
El a precizat pentru Agerpres că ministerul pregăteşte două acte normative ce vor fi adoptate de guvern şi prin care vor fi deblocate 5.500 de posturi la nivelul şcolilor generale şi al liceelor şi 2.400, în învăţământul universitar.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, susţine că sindicatele au cerut o analiză a necesarului de posturi în sistem.
"Avem normative care sunt de aproape 20 de ani, există nişte normative europene şi am convenit ca, în perioada următoare, să analizăm aceste normative şi să vedem exact fiecare unitate de învăţământ de câţi oameni are nevoie - mă refer la personalul TESA şi auxiliar.
Nu au fost probleme cu posturile didactice, până acum. Cele care au fost blocate au fost cele de la auxiliar şi nedidactic, pentru că sunt şcoli care au, în momentul de faţă, chiar şase posturi neocupate. Conform legii, la şapte posturi poţi angaja un singur om", a declarat Liviu Pop.
De asemenea, guvernul a decis, miercuri, ca numărul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 să fie mai mare cu peste 28.000 decât prevedea proiectul elaborat în mandatul fostului ministru, Cătălin Baba.
Astfel, numărul locurilor gratuite pentru studenţi creşte cu 17.000, pentru masterat - cu 10.000, iar pentru doctorat - va fi de două ori mai mare, potrivit guvernului.