OMS: "Poluarea, cauză a declanşării cancerului pulmonar"
Potrivit unui studiu al OMS, poluarea aerului este inclusă în aceeaşi categorie de risc precum fumatul, expunerea la radiaţii ultraviolete sau la plutoniu.
18 Octombrie 2013, 14:15
Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifică, în premieră, poluarea aerului drept una dintre cauzele declanşării cancerului pulmonar.
Un studiu al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, care aparţine de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arată că dacă până acum poluarea cauzată de maşini, centrale de producere a energiei, activităţi agricole sau industriale precum şi de combustibilii solizi folosiţi la încălzirea locuinţelor, era asociată afecţiunilor pulmonare sau cardiace, dovezi recente arată că aceasta provoacă şi cancer.
Studiul include poluarea aerului în aceeaşi categorie de risc precum fumatul, expunerea la radiaţii ultraviolete sau la plutoniu.
Aerul pe care îl inspirăm e poluat de o combinaţie de substanţe cauzatoare de cancer, arată documentul, iar peste 220 de mii de decese cauzate de cancerul pulmonar sunt puse acum pe seama poluării aerului.
Mai mult de jumătate din aceste cazuri au fost identificate în Asia, dar problema e considerată a fi una globală, iar Europa nu este ocolită.
Problemele de poluare a aerului au fost subliniate în această săptămână o dată cu prezentarea de Agenţia Europeană de Mediu a Raportului cu privire la calitatea aerului în 2013.
Comisarul pentru mediu, Janez Potocnik, a atras atenţia că poluarea este pe primul loc printre cauzele deceselor asociate mediului, fiind doar în 2010 motivul a 400 de mii de morţi.
"E un cost enorm în termeni de sănătate a populaţiei, dar şi din perspectivă economică. 100 de milioane de zile de muncă pierdute anual înseamnă o diminuare în productivitate în valoare de circa 15 miliarde de euro.
"Proasta calitate a aerului majorează cu 4 miliarde de euro factura europeană pentru servicii", a declarat Janez Potocnik.
Datele prezentate în această săptămână de Agenţia Europeană de Mediu arată că principala cauză a poluării aerului în România este furnizarea şi consumul de energie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că noile date care asociază poluarea aerului producerii cancerului pulmonar ar trebui să determine guvernele lumii să ia măsuri.