Oltchim, între proteste şi negocieri
În timp ce la ministerul economiei au loc negocierile cu reprezentanţii lui Dan Diaconescu privind contractul de privatizare, salariaţii îşi continua protestele.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Septembrie 2012, 19:58
Sute de salariaţi de la combinatul Oltchim au protestat şi joi, cerând să le fie plătite salariile restante din august şi bani pentru reluarea activităţii combinatului.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Oana Rusu, spune că oamenii nu mai au încredere în autorităţi, dar iau în calcul un plan de restructurare, dacă se va ajunge în situaţia ca guvernul să acorde un împrumut de 40 de milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor combinatului.
Între timp, la ministerul economiei au fost primite oferte pentru preluarea datoriilor pe care le are Oltchim, dar niciuna nu a fost acceptată.
Continuă şi negocierile cu avocaţii lui Dan Diaconescu, pe marginea contractului de privatizare.
Acesta doreşte garanţii că Oltchim nu va intra în insolvenţă, dar şi-a exprimat prin avocaţi şi anumite nemulţumiri.
Nemulţumirea lui Dan Diaconescu şi a avocaţilor săi vine din faptul că în presă ar fi ajuns o informaţie confidenţială.
Este vorba despre o scrisoare de confort de la o firmă olandeză care ar fi garantat că Dan Diaconescu dispune de 46 de milioane de euro.
Această firmă, din spusele avocatului Daniel Fenechiu, ar fi transmis scrisoarea de confort în mod direct, atât Oficiului Participaţiilor Statului, cât şi Eximbank, fără însă a o face publică.
Daniel Fenechiu consideră că această scurgere de informaţii reprezintă o abatere şi are ca scop discreditarea clientului său, mutarea discuţiilor în sfera politică şi blocarea semnării contractului.
Cu toate acestea, a spus avocatul lui Dan Diaconescu, negocierile continuă.
Creanţele de la Oltchim rămân în proprietatea statului
Avocaţii lui Dan Diaconescu au cerut o pauză, după ce la ministerul economiei a venit un reprezentant al Chimcomplex Borzeşti, unul dintre ofertanţii de la licitaţia de privatizare de vineri.
Compania a făcut atunci o ofertă atât pentru pachetul de acţiuni, cât şi pentru creanţa Electrica.
Creanţa Electrica era în valoare de 150 de milioane de euro, însă Chimcomplex a oferit pentru această datorie aproximativ 45 de milioane de euro.
Deşi se credea că va fi vorba despre o renegociere a creanţei, niciuna dintre părţi nu şi-a schimbat oferta, prin urmare, situaţia rămâne neschimbată.
După licitaţia de vineri, ambele datorii, atât cea către Electrica, cât şi cea către AVAS, rămân în sarcina statului.
FMI "nu a solicitat finalizarea vânzării combinatului"
Un eşec al privatizării Oltchim nu va da un semnal bun pentru investitori, avertizează guvernatorul Băncii Naţionale.
Mugur Isărescu adaugă, însă, că Fondul Monetar Internaţional nu a impus drept criteriu finalizarea vânzării combinatului, ci demararea procesului de privatizare, ceea ce s-a şi întâmplat.
Vineri, board-ul FMI va lua în discuţie cea de-a şasea evaluare a acordului cu România după ultima misiune derulată la Bucureşti.
La finalul acesteia, în 14 august, şeful delegaţiei FMI a arătat că aprobarea evaluării acordului preventiv este condiţionată de patru acţiuni: reducerea arieratelor, creşterea preţului gazelor naturale, lansarea licitaţiei publice pentru 15% din acţiunile Transgaz şi privatizarea Oltchim.
Audio: Subiectul privatizării combinatului Oltchim a fost dezbătut şi în cadrul emisiunii "Actualitatea în dezbatere".