Oficial: Frontiera României, forțată de 1.500 de ori în anul 2015
Aproape 5.000 de cetăţeni străini nu au fost lăsaţi să intre în România anul trecut ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară.
Articol de Daniela Vasilescu, 17 Februarie 2016, 15:28
Aproape 5.000 de cetăţeni străini nu au fost lăsaţi să intre în România anul trecut ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţara - lipsa deţinerii unei vize valabilă sau a unui permis de şedere valabil, se arată în bilanţul Poliţiei de Frontieră pe anul trecut. De asemenea, în urmă controalelor nu s-a permis intrarea în ţara pentru 148 de persoane care erau semnalate ca o ameninţare pentru siguranţă naţională.
Poliţiştii de frontieră au depistat în 2015 aproape 1500 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera. Cele mai dese modalităţi de încercare de intrare sau ieşire ilegală din România folosite de migranţi au fost ascunderea în mijloace de transport, utilizarea documentelor false sau tentativă de trecere ilegala pe frontieră "verde" sau maritimă. Cei mai mulţi migranţi depistaţi provin din Siria, Afganistan, Irak, Pakistan şi Iran. Numărul migrantilor depistaţi în 2015 s-a menţinut la nivelul anilor anteriori, fără să ne confruntăm cu o presiune migraţionista, se mai arată în bilanţul Poliţiei de Frontieră.
Prezent la bilanţul instituţiei, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă a declarat că România nu a fost încă afectată de fenomenul migraţionist şi i-a felicitat pe poliţiştii de frontieră pentru rezultatele obţinute anul trecut.
"Putem spune că modelul românesc de supraveghere al frontierei este unul dintre cele mai performante, iar cel implementat la Marea Neagră, inclusiv prin sistemul SCOMAR, poate constitui un etalon pentru celelalte state membre. Până în prezent, România nu a fost afectată fluxurile migratorii, însă dinamica din regiune poate determina apariţia unor rute migraţioniste alternative care să includă şi ţara noastră, iar aceste realităţi ne impun să fim pregătiţi şi vigilenţi în continuare".
Unitate de Control a Pasagerilor
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunţat că a fost înfiinţată o Unitate de Control a Pasagerilor, iar din luna iunie va deveni deplin funcţională.
"A fost înfiinţată în bază unei ordonanţe de urgenţă. Este o unitate care va implementa toate datele pasagerilor care vor intră în spaţiul Uniunii Europene folosind mijloacele aeriene. România şi Marea Britanie sunt primele state care au implementat o astfel de unitate. În scurt timp va fi adoptată şi o directivă europeană care va reglementa unitar modul de folosire al acestei unităţi. Este o unitate extrem de utilă în combaterea infracţiunilor privind securitatea naţională", a precizat Petre Tobă.
Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal de poliţie Liviu – Marius Galoş a precizat legat de această unitate că:
"Are sediul la IGPF şi lucrăm în parteneriat cu Poliţia Română, cu Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI. Companiile aeriene care operează în România sunt obligate să trimită în avans, datele despre pasagerii care sunt îmbarcaţi în avioanele care sosesc în România. În momentul de faţă primim aceste date despre pasageri- nume , prenume, data naşterii- în avans de la companii aeriene care operează în România, de pe 70 de aeroporturi din Europa şi din afară Europei, care aduc pasageri în România. Poliţia de Frontieră ştie, cu două ore înainte să sosească cursa, date despre pasageri, în aşa fel încât o persoană din zborul respectiv, dacă este semnalată cu anumite preocupări, fie că vorbim de terorism, pot fi şi alte activităţi, noi ştim dinainte şi atunci suntem în măsură să acţionăm mult mai eficient. Asta este ideea pentru care această unitate a fost înfiinţată".
Bilanţul Poliţiei de Frontieră pe anul trecut mai arată că numărul persoanelor care au trecut frontieră România anul trecut a crescut cu aproape 13 la sută, faţă de 2014, fiind înregistrate în punctele de control peste 50 de milioane de persoane, cei mai mulţi cetăţeni europeni. Creşteri s-au înregistrat şi pe segmentul mijloace de transport, de peste 17 procente, fiind înregistrate 13, 6 milioane mijloace de transport.
"Peste 20.000 de fapte ilegale"
Tot în anul precedent, au fost constatate peste 20 de mii de fapte ilegale. "Peste 8400 au fost infracţiuni şi 12.160 contravenţii, cele mai multe înregistrându-se în domeniul migraţiei ilegale, fals şi uz de fals, contrabandă cu bunuri de larg consum şi braconaj piscicol. Frontieră terestră cea mai activă din punct de vedere infracţional a fost cea cu Republică Moldova, unde au fost constatate aproximativ 24 la sută din totalul faptelor penale. Pe parcursul anului 2015 , poliţiştii de frontieră au reţinut, în vederea confiscării, peste 11 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare aproximativă de 105 milioane de lei. De asemenea, au fost descoperite peste 1000 de kg de tutun şi au fost identificate 28 de grupuri infracţionale organizate implicate în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări", a declarat Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal de poliţie Liviu – Marius Galoş.
În condiţiile afluxului masiv de migranţi către Europa Occidentală, a fost necesară concertarea eforturilor pentru gestionarea eficientă a fenomenului la frontierele României, sens în care Poliţia de Frontieră a organizat tabere temporare pentru migranţi la graniţă româno-sârbă, precum şi implementarea unui control sistematic în toate punctele de trecere a frontierei şi supravegherea sporită a frontierei de stat.
Cooperarea internationala
In ceea ce priveste cooperarea internationala, Poliţia de Frontieră Română a participat anul trecut la 14 operaţiuni comune, un exerciţiu de intervenţie rapidă şi două proiecte pilot organizate sub egida Frontex, fiind detaşaţi 242 de poliţişti de frontieră în cadrul operaţiunilor Frontex.
În Raportul Agenţiei privind contribuţia statelor membre la operaţiunile comune Frontex, Poliţia de Frontieră Română este pe primul loc la numărul de zile de misiune desfăşurate de experţii români.
De asemenea, în clasamentul realizat cu privire la rezervă de experţi, România ocupă locul 5 după Spania,Olanda, Germania şi Portugalia.