Obiceiuri culinare de Crăciun în Sălaj
A treia zi de Crăciun aduce, în Sălaj, o serie de obiceiuri culinare specifice zonei de nord a ţării, unele dintre ele unice în România.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 27 Decembrie 2014, 16:21
În România, sărbătorile de iarnă înseamnă, în primul rând, tradiţie.
A treia zi de Crăciun aduce, în Sălaj, o serie de obiceiuri culinare specifice zonei de nord a ţării, unele dintre ele unice în România.
Pe masă sunt aşezate preparate afumate, toate realizate în casă.
lleana Graţiana Pop: "Să aveţi noroc, bine aţi venit la noi! Poftiţi în casă. Ia uitaţi, poftiţi cu ce m-am pregătit de Crăciun.
Reporter: Ce aveţi aici, pe masă?
lleana Graţiana Pop: "Păi, le-am pregătit cam din timp, nu astăzi, toate cele. Am tăiat porcul, am pus acolo un pic de cârnaţi, am pus jumări, am pus caltaboş, cozonac, mere, nuci, palincă, vin... cu ce se aşteaptă sfintele sărbători... şi colindătorii, că mă aştept să vină colindători mulţi".
Reporter: Ziua nu se încheie fără tăiatul colacului, un obicei care presupune tăierea pâinii în părţi cât mai egale, totul pentru relaxare şi bună dispoziţie.