O pâine - primul produs tradiţional atestat după noile reguli
Autorităţile spun că regulile intrate recent în vigoare asigură că produsele atestate vor fi cu adevărat tradiţionale. Producătorii spun că trebuie să umble acum după noi atestate.
Articol de Radiojurnal, 12 Martie 2014, 14:51
O pâine produsă în judeţul Braşov este primul produs tradiţional românesc atestat, conform noii legislaţii în domeniu.
Ministrul agriculturii Daniel Constantin spune că noile reguli intrate în vigoare în urmă cu câteva zile asigură că produsele atestate ca tradiţionale vor fi cu adevărat tradiţionale şi nu, cum au fost destule cazuri, produse achiziţionate de la supermarket.
"În momentul de faţă, România are cel mai mare număr de produse tradiţionale. În realitate, neexistând pârghii de control în vechea legislaţie, nu aveam certitudinea că toate erau tradiţionale.
"Prin modificarea legislaţiei, am introdus acţiuni de control la trei instituţii - Ministerul Agriculturii, ANPC şi Ministerul Sănătăţii -, iar aceste controale vor certifica cu adevărat că aceste produse sunt tradiţionale, iar încrederea cetăţeanului nu mai este înşelată.
"Pe de altă, calitatea produselor este certificată de un atestat eliberat de Ministerul Agriculturii după o reţetă consacrată, dovedită de către cel care doreşte să atesteze un produs ca fiind tradiţional", spune Daniel Constantin.
Pâinea care a primit astăzi primul atestat se găseşte deja pe piaţă, conţine şi cartofi, are două kilograme şi costă 10 lei. După cum transmite reporterul Liliana Nicolae, potrivit vechilor norme, peste patru mii de produse erau considerate ca fiind tradiţionale.
Acum, producătorii au la dispoziţie nouă luni pentru a demonstra că îndeplinesc noile condiţii. Pe rafturi, produsele vor purta o etichetă specială.
Nemulţumiri ale producătorilor
Noile reguli îi nemulţumesc însă pe producătorii de produse lactate şi din carne tradiţionale din Suceava.
Ei spun că ar fi fost mai curând nevoie ca organele de control să verifice actualele produse tradiţionale, după cum relatează corespondentul RRA, Mihaela Buculei.
"În prezent avem două produse tradiţionale atestate la nivel naţional. Dacă avem atestate, de ce trebuie să facem altele? Noi suntem producătorii, trebuie să ne lase să producem, nu să umblăm pe drumuri, să facem hârtii...
"Dacă nu găsim în biblioteci surse, surse istorice, trebuie să luăm creditul pentru atestare de colegii noştri de breaslă din asociaţia respectivă a producătorilor de produse tradiţionale. /.../ la breasla cărnii, legiuitorul nu a vrut deloc să atingă acest aspect, care este crucial. Deci un porc crescut ca la ţară nu va avea niciodată gustul porcului crescut în mod industrial în crescătorie", spun producatorii.
De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că astfel dispar producatorii care nu respectau produsul tradiţional.
"Sunt cei care vor întruni toate condiţiile Ordinului 724, care au apărut tocmai în ideea de a proteja produsul tradiţional şi a-l face competitiv pe piaţă şi a respecta toate regulile unui produs tradiţional.
"Cei care sunt deja atestaţi vor respecta caiete de sarcini, vor primi logo. Vor dispărea cei care au titlul de denumire tradiţională şi nu respectau produsul tradiţional", sustin reprezentanţii Direcţiei Agricole.