O nouă reglementare a preţului la energie
Ordonanța de urgență stabilește un mecanism pentru achiziția centralizată de energie electrică la un preț fix de 450 de lei pentru un MWh.
Articol de Radiojurnal, 11 Noiembrie 2022, 15:44
Guvernul a făcut vineri primul pas pentru o nouă reglementare în energie, care va permite ca nimeni să nu plătească mai mult de 1,30 lei pentru un kWh.
A adoptat o ordonanță de urgență care introduce un mecanism pentru achiziția centralizată de energie electrică la un preț fix.
Acest sistem, despre care ministrul energiei a spus că este unul ingenios, va asigura baza financiară pentru modificare a ordonanței actuale de plafonare și compensare, schimbare ce va fi făcută în Camera Deputaților pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. Andrei Șerban a urmărit ședința de vineri a guvernului și are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Ordonanța de urgență stabilește un mecanism pentru achiziția centralizată de energie electrică la un preț fix de 450 de lei pentru un MWh.
Actul normativ va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și va fi valabil până la 31 martie 2025. Pe baza acestui mecanism se vor putea păstra actualele prețuri la energia electrică, și anume: 68 de bani pentru consumatorii casnici care consumă până la 100 de kW și 80 de bani pentru cei care consumă între 100 și 255 de kW.
Consumatorii casnici care consumă între 255 și 300 de kW vor plăti 80 de bani ce este până la 255 și diferența până la 300 va fi de 1,3 lei. Cei care depășesc 300 de kilowați vor plăti toată suma la 1,3 lei, după cum a explicat ministrul energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu: Plafonul peste 300 kW unde toată cantitatea este 1,30 lei. Le-aș transmite același mesaj românilor pe care l-am transmis încă de la aprobarea ordonanței 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde prețul este sub 80 de bani.
Reporter: Virgil Popescu a mai spus că toate aceste reglementări vor fi adoptate de parlament. Şi tot vineri, guvernul a adoptat o altă ordonanță de urgență care mărește cu până la 50% salariile bugetarilor care lucrează cu fondurile europene și cu banii care provin de la PNRR.