O delegaţie a FMI evaluează de luni acordul stand-by
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale sosesc luni la Bucureşti pentru o nouă evaluare a acordului stand-by.
Articol de Radiojurnal, 01 Iunie 2014, 22:31
Nivelul deficitului bugetar, revizuirea estimărilor privind creşterea economică a României, precum şi intenţia ministrului finanţelor Ioana Petrescu de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale - sunt subiectele care vor fi discutate săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Vizita delegatiei FMI începe mâine şi va viza cea de treia revizuirea acordului României cu instituţia financiară.
Discuţiile cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor avea la bază, ca de obicei, teme legate de evoluţia indicatorilor macroeconomici şi în special de echilibrul bugetar, chiar dac acestea reprezintă capitolele la care România s-a prezentat cel mai bine la precedentele evaluări - şi asta pentru că încasăruile bugetare nu se ridică la nivelul anticipat, iar guvernul intenţionează să implementeze o serie de măsuri care vor afecta negativ tocmai veniturile la buget.
Analistul economic Aurelian Dochia: "Deşi indicatorii de performanţă macroeconomică au fost foarte buni, mai ales în ceea ce priveşte creşterea economică, este oarecum suprinzător că aceasta nu s-a reflectat corespunzător şi în veniturile bugetului şi probabil că aici va fi un punct important de discuţie pentru echipa de la Fondul Monetar.
"Legat de aceasta, probabil că şi propunerile guvernului de modificare a fiscalităţii şi de reducere a CAS ar putea să fie puse pe masă şi argumentele fără îndoială că trebuie să fie foarte bine formulate pentru a convinge Fondul Monetar că o reducere a CAS, în momentul de faţă, nu riscă să dezechilibreze construcţia bugetară şi să ne împingă către un deficit bugetar la sfârşitul anului mult peste ţintele agreate, afirmă Aurelian Dochia.
În cadrul primei conferiţe de presă organizată după preluarea mandatului, ministrul de finanţe Ioana Petrescu a reafirmat faptul că reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori, de la jumătatea anului, rămâne prioritatea zero, deoarece va mbunătăţi mediul de afaceri, va reduce povara fiscală pentru angajatorii corecţi şi ar putea conduce la crearea de noi locuri de muncă, în urma scăderii angarărilor la negru.
Pentru compensarea pierderilor de venituri bugetare determinate de micşorarea CAS, executivul are în vedere mai multe scenarii pe care le va negocia cu finanţatorii internaţionali.
"În linii mari, este vorba să ne bazăm şi pe veniturile de la buget, şi pe taxa de construcţii speciale.
"Vom vedea în momentul în care se încheie luna dacă vor fi şi alte tipuri de măsuri, ca de exemplu tăiere de cheltuieli, dar acest lucru îl vom şti în momentul când vom avea datele finale de colectare şi există într-adevăr mai multe scenarii pe care le luăm în calcul care le vom discuta cu Fondul Monetar să vedem la ce acord ieşim cu ei după ecste discuţii pentru a putea implementa reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie 2014", arată ministrul de finanţe Ioana Petrescu.
Se estimează că pierderile la buget din reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS se vor ridica pe trimestrul II al acestui an la peste două miliarde şi jumătate de lei, însă executivul se aşteaptă şi la efecte pozitive asupra bugetului, de aproape un miliard, atât din creşterea economică suplimentară, cât şi din taxele aferente locuirlor de muncă trecute din piaa neagră în zona fiscalizată.
În afara discuţiilor despre buget, în cadrul întâlnirilor ce încep şăptămâna viitoare, vor fi abordate şi teme care ţin de reformele din economia reală.
Analistul Aurelian Dochia spune că cel mai probabil reprezentanţii finanţatorilor internaţionali vor solicita lămuriri suplimentare în privinţa întârzierilor şi problemelor din zona restructurării întreprinderilor din sectorul de stat, inclusiv din procesul de implementare de manageri profesionişti, dar şi în privinţa evoluţiilor din ultima perioadă ale datoriilor înregsitrate de aceste societăţi.