Numărul incendiilor de vegetaţie s-a triplat
Numărul incendiilor de vegetaţie s-a triplat în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Articol de Radiojurnal, 19 Iulie 2019, 20:50
Numărul incendiilor de vegetaţie s-a triplat în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii au intervenit pentru stingerea a peste 10.000 de astfel de incendii, mare parte provocate de neglijenţa celor care încearcă să-şi cureţe terenurile agricole sau doar curţile, fără să ţină seama de vântul puternic. Daniela Mănuţă are detalii.
Reporter: Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi în locuri unde arderea se poate propaga la locuinţele oamenilor, la proprietăţi sau fondul forestier este strict interzisă. Nerespectarea legii privind interzicerea arderii de vegetaţie uscată se sancţioneză cu amenzi contravenţionale care pot ajunge până la suma de 6.000 de lei pentru persoanele juridice. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, maior Cătălin Chirca, face câteva recomandări pentru prevenirea incendiilor.
Cătălin Chirca: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este strict interzisă. Realizarea arderii trebuie făcută doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. De asemenea, în cazul în care există o ardere, aceasta trebuie supravegheată permanent, iar la finalizare trebuie să ne asigurăm că jarul este stins şi nu poate să se extindă. Pe timpul igienizărilor este important să fie asigurate mijloace tehnice pentru stingerea de îndată a focului, cum ar fi un rezervor de apă, găleţi, lopată, dar şi alte elemente genistice, iar atunci când focul scapă de sub control cei care sunt prezenţi la faţa locului să poată asigura o minimă intervenţie.
Reporter: Pompierii mai reamintesc şi faptul că incendierile din ariile protejate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de până la un an.