Numărul deceselor cauzate de rujeolă continuă să crească
Creşterea alarmantă a numărului îmbolnăvirilor de rujeolă a făcut deja două state europene să ia sau să se pregătească să ia măsuri pentru părinţii care nu îşi vaccinează copiii.
Articol de Adriana Turea, 27 Mai 2017, 08:22
Autorităţile din judeţul Dolj sunt pe cale să confirme cel de-al 27 lea caz, cel al fetiţei de patru luni care a luat virusul de la mama sa, o minoră de 16 ani nevaccinată.
Lipsa serului de imunizare împotriva rujeolei a agravat situaţia în ultimele luni, însă criza este pe cale să se rezolve, a spus, din nou ieri, ministrul sănătăţii, Florian Bodog.
Florian Bodog: "Vaccinul ROR, 110 mii de doze au fost deja distribuite în ţară şi suntem în curs de a achiziţiona o cantitate de peste 300 de mii de doze pentru a asigura tot necesarul".
Până acum, Ministerul Sănătăţii a confirmat peste 6.400 de îmbolnăviri, din cauza virusului rujeolei, cele mai multe în judeţul Timiş.
Numărul nu pare însă suficient de mare pentru a le schimba opiniile părinţilor care refuză imunizarea copiilor.
Şi-au spus părerea şi ieri, la cea de-a doua dezbatere publică privind proiectul legii vaccinării.
Ei cer retragerea iniţiativei legislative şi spun că sunt hotărâţi să o atace pe toate căile, dacă va fi adoptată.
Părinţii prezenţi la dezbatere au propus retragerea proiectului de lege.
Ei vor ca imunizarea să fie un drept al copilului, şi nu o obligaţie.
De asemenea, cer autorităţilor să-şi asume responsabilitatea pentru reacţiile adverse ale vaccinurilor.
Astfel, spun ei, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să achiziţioneze produse de bună calitate.
Irina Anastasiu reprezintă Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România.
Irina Anastasiu: "Noi nu le spunem părinţilor să-şi vaccineze sau să nu îşi vaccineze copiii. Le recomandăm să se informeze în legătură cu efectele adverse ale vaccinurilor şi recomandăm acelaşi lucru şi Ministerului Sănătăţii - să informeze corect părinţii, având în vedere miile de cazuri din lumea întreagă de copii care au suferit în urma vaccinurilor şi, în cunoştinţă de cauză, părinţii pot decide dacă îşi vaccinează sau nu copiii".
Directorul din Ministerul Sănătăţii, doctor Amalia Şerban, a declarat că toate opiniile strânse vor fi prezentate grupului de lucru care a elaborat legea vaccinării.
Dr. Amalia Şerban: "Va elabora şi va finaliza un proiect de lege mult mai bun, astfel încât toţi copiii să poată beneficia de acest drept al vaccinării şi de a ne asigura că nu vom mai fi în situaţia de a avea atât de multe cazuri de îmbolnăviri, nu neapărat de rujeolă, dar prin orice altă boală care poate fi prevenită prin vaccinare".
Totodată, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a menţionat că sancţiunile au fost scoase din proiectul de lege a vaccinării.
Creşterea alarmantă a numărului îmbolnăvirilor de rujeolă a făcut deja două state europene să ia sau să se pregătească să ia măsuri pentru părinţii care nu îşi vaccinează copiii.
Germania intenţionează să impună amenzi de până la 2.500 de euro pentru refuzul imunizării minorilor, în timp ce, în Italia va intra în vigoare în septembrie legea prin care unele vaccinuri devin obligatorii înainte de înscrierea copiilor la şcoală.