Numărul de asistaţi social în Vaslui "este în scădere"
Controalele efectuate de ministerul Muncii în judeţul Vaslui au dus la scăderea numărului persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 30 August 2010, 16:00
Valoarea ajutoarelor sociale, familiale, şi a indemnizaţiilor acordate în acest an e în scădere de la o lună la alta, însă cuantumul ajutoarelor rămâne mai mare decât în perioadele similare din 2009, chiar şi după diminuarea unora dintre alocaţii.
Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale face bilanţul pe luna iulie.
Datele disponibile pentru iunie arată că sumele alocate sunt cu aproape 50 de milioane de lei mai mici decât în luna anterioară, însă mai mari cu aproape 75 de milioane faţă de iulie 2009.
Între timp, Ministerul Muncii continuă la nivel naţional campania de verificare a modului în care se acordă venitul minim garantat.
Controalele au dus în Vaslui la o scădere consistentă, în ultima perioadă, a numărului de beneficiari ai acestui ajutor de stat, cu 750 de familii în luna iunie, şi cu încă o sută mai puţine luna trecută.
Puţin peste 12.800 de familii mai primesc venitul minim garantat în judeţul Vaslui, judeţ recunoscut, de altfel, pentru numărul mare de asistaţi social.
Faţă de luna mai numărul beneficiarilor Legii 416 a scăzut cu peste 1.500.
Funcţionarii dovedesc vigilenţă crescută în analiza dosarelor
Funcţionarii Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Vaslui spun că scăderea numărului de persoane ajutate cu bani de către stat s-ar datora vigilenţei crescute a funcţionarilor în analiza dosarelor.
Şeful Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, Haralambie Voicu, acceptă că există riscul ca excesul de zel al funcţionarilor să ducă la privarea de drepturi a unor vasluieni îndreptăţiţi să primească un astfel de ajutor, însă se bazează pe responsabilitatea primarilor, care ar trebui să vegheze la legalitatea acordării ajutorului social.
"Acum noi nu cunoaştem exact situaţia acelor familii, în care, să spunem, a fost sistat ajutorul social, dar bănuiesc, primarii, primăriile, în general, bănuiesc că au simţul răspunderii, în aşa fel încât să nu taie de la ajutorul social acele familii care, într-adevăr, au nevoie de acest ajutor din partea statului" a declarat Haralambie Voicu.
Nu doar evaluarea, dar şi întocmirea corectă şi la timp a actelor doveditoare sunt condiţii esenţiale în aplicarea corectă a legii. În comuna Dragomireşti au fost semnalate mai multe cazuri de suspendare a dosarelor în urma controalelor efectuate de către Direcţia de Muncă.
Peste 600 de familii şi-au primit banii cu întârziere din cauza lipsei de personal şi de comunicare între instituţii.
După cum explică primarul comunei Dragomireşti, Aurel Turcu, de cele mai multe ori apar astfel de probleme şi mai puţin situaţii de încălcare a prevederilor legale.
"Neregulile au fost cauzate dintr-un motiv obiectiv: fata care se ocupa a avut un deces în familie, fapt care s-a întârziat de a se termina anchetele sociale la timp. Domnii de la Vaslui au suspendat aceste dosare.
"Noi am remediat toate defecţiunile pe care ei ni le-au comunicat în scris, fapt pentru care trebuia să comunicăm şi noi că s-au rezolvat, fapt pentru care nu am comunicat. Dar banii, cetăţenii i-au primit" a declarat Aurel Turcu.