Numărul asistentelor medicale "a scăzut dramatic"
Federaţia Solidaritatea Sanitară din România atrage atenţia că, potrivit unui studiu recent, între 1990 şi 2012 numărul asistentelor medicale a scăzut cu 30.000.
19 Mai 2014, 14:33
Numărul asistentelor medicale a scăzut dramatic în ultimii ani, atrage atenţia Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.
Într-un comunicat se arată că o nouă lege a salarizării în sistemul sanitar ar trebui să aibă în vedere şi această categorie.
Asistentele medicale ar trebui plătite în funcţie de performanţă pentru a opri migraţia angajatelor cu experienţă din sectorul public de sănătate.
Aproape 100.000 de asistente medicale au ales să muncească în străinătate în ultimii şapte ani.
Potrivitu unui studiu recent, între 1990 şi 2012 numărul asistentelor medicale a scăzut cu 30.000.
Cea mai drastică reducere a numărului de asistente medicale s-a înregistrat însă între 2007 şi 2012 când statul a pierdut peste 20.000 de angajate.
"Peste 40.000de angajaţi" au părăsit sistemul sanitar
După asistente, categoria care ocupă locul al doilea în acest clasament o constituie personalul sanitar auxiliar, adică infirmierii şi brancadierii.
În aceaşi perioadă numărul acestora a scazut simţitor cu aproximativ 10.000 de persoane.
Sindicaliştii din sănătate avertizează că într-un sfert de secol sectorul public de sănătate a pierdut, cumulând cele două categorii de personal, peste 40.000 de oameni, în timp ce numărul pacienţilor a crescut.
În comunicatul dat astăzi publicităţii de Federaţia Solidaritatea Sanitară din România se mai spune că soluţia găsită de autorităţi de creştere a vârstei de pensionare a asistentelor, de la 60 la 65 de ani, este 'o măsură pompieristică menită să salveze ceva din dezastrul în care se află această categorie de personal'.
Sindicaliştii cred că situaţia poate fi de fapt rezolvată prin deblocarea posturilor de asistenţi medicali în sistemul public de sănătate la un nivel comparativ cu cel din 1990 şi prin asigurarea unei finanţări adecvate pentru salarii.