Numărul accidentelor de maşină grave, în creştere
Potrivit datelor furnizate de Poliţia Română, în primele nouă luni ale acestui an se remarcă o uşoară creştere a numărului accidentelor grave de circulaţie, dar şi a persoanelor grav rănite.
Articol de Ioana Stătescu, 03 Noiembrie 2011, 16:07
Deşi numărul victimelor este în scădere în ultimul an, cel al accidentelor grave de circulaţie a continuat să crească în România, arată datele poliţiei, care pledează, la Forumul siguranţei rutiere, în favoarea educaţiei, ca metodă de ameliorare a fenomenului.
Specialiştii în drept recomandă însă şi constrângeri imediate, pentru şoferii care provoacă evenimente cu urmări tragice.
Potrivit datelor furnizate de Poliţia Română, primele nouă luni ale acestui an se remarcă o uşoară creştere a numărului accidentelor grave de circulaţie, dar şi a numărului persoanelor rănite grav, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În schimb, numărul persoanelor decedate este cu 13% mai mic, chiar dacă eforturile autorităţilor s-au concentrat în ultimii ani asupra educaţiei rutiere, în viziunea şefului Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, multe dintre accidentele grave sunt cauzate de slaba pregătire a şoferilor, indisciplina, violenţa şi agresivitatea acestora în trafic.
"Soluţia o constituie transpunerea în practică a unor legi mult mai dure", spune Lucian Diniţă, care a prezentat chiar câteva propuneri.
"Pentru trei abateri la regimul de viteză să-i fie suspendat dreptul de a conduce a persoanei respective pe un an. Aduceţi-vă aminte, de asemenea, pentru violenţă în trafic, noi am promovat ideea ca respectivii 'să stea pe tuşă', aşa cum se spune popular, vreo doi ani, pentru că numai aşa poţi să ajungi la stadiul la care să, dacă nu poţi cu vorba bună, să o impui", a declarat Lucian Diniţă.
În cadrul celei de-a V-a ediţii a Forumului Siguranţei Rutiere, avocatul Virgil Melnic, preşedintele Fundaţiei Române pentru Asistarea Victimelor Accidentelor, a pledat pentru importanţa respectării legislaţiei rutiere, dar şi pentru instituirea unor sancţiuni mai severe pentru cei care comit accidente grave.
"Propun ca la accidentele grave să se procedeze de către organul de urmărire la reţinerea imediată. Ce înseamnă 'reţinere'? Înseamnă că-i pui cătuştele, îl duci la sediul poliţiei, 24 de ore. După aceea, judecătorii vor decide - îl menţin în starea asta, de arest, sau nu", a declarat Virgil Melnic.
Principala cauză generatoare a accidentelor rutiere rămâne viteza, fiind urmat de abaterile săvârşite de pietoni şi de neacordarea priorităţii de trecere atât vehiculelor, cât şi pietonilor.