Număr record de investigații anti-fraudă în România, în 2015
Raportul Oficiului European Antifrauda arată că în România au fost finalizate cele mai multe investigaţii efectuate în statele membre în 2015.
31 Mai 2016, 18:56
Raportul Oficiului European Antifrauda publicat astăzi arată că în cazul României au fost finalizate cele mai multe investigaţii care au fost efectuate în statele membre în 2015.
Problemele rămân, în cazul României şi Bulgariei, în cazul folosirii fondurilor de preaderare SAPARD, multe investigaţii fiind legate de programele pe agricultură.
Cele mai multe investigaţii de acest gen s-au finalizat cu recomandări, spune raportul.
Reporter: Cerasela Rădulescu - Oficiul European Antifraudă a constatat că în cazul a două ţări - România şi Bulgaria - există multe investigaţii privind proasta gestiune a fondurilor de preaderare, SAPARD pe agricultură şi dezvoltare rurală. Pentru aceste cazuri, autorităţile din ceel două state au solicitat OLAF să deschidă investigaţii separate. OLAF critică România pentru aceste întârzieri şi finalizări ale investigaţiilor din fondurile SAPARD. Cele mai mute - 85% - au fost închise cu recomanmdări.
Anul trecut, România a sesizat OLAF în 11 cazuri de neaplicare a legislaţiei europene de folosire a fondurilor cu surse provenind din informaţii publice şi 38 din surse private şi, tot anul trecut, au fost finalizate pentru România - spune OLAF - 45 de cazuri, din care 22 doar cu recomandări. OLAF a detectat neregularităţi cu impact asupra bugetelor naţionale în perioada 2013-2015, în Germania peste 500 de cazuri, iar în cazul României, au fost detectate 248 de cazuri, cu 18 recomandări.
De reţinut că este prezentat în raport un studiu de caz legat de frauda din achiziţiile publice din sistemul de sănătate din România, Oficiul primind informaţii că un participant, un consultant, a cerută mită, acesta era angajatul unei instituţii financiare internaţionale, pentru a elabora concluzii tehnice legate de un proiect medical de anvergură în România, cu finanţare europeană.