Nuclearelectrica "testează centrala de la Cernavodă"
Verificările au loc în contextul în care Comisia Europeană a cerut teste pentru toate cele aproape 150 de unităţi nucleare din statele membre după incidentul de la centrala japoneză de la Fukushima.
Articol de Roxana Dumitrescu, 28 Iunie 2011, 15:29
Compania Nuclearelectrica va cheltui 50 de milioane de euro din fonduri proprii pentru realizarea aşa-numitelor "teste de stres" la centrala nucleară de la Cernavodă.
În urma incidentului din Japonia, unde centrala de la Fukushima a fost grav avariată în urma unui tsunami, Comisia Europeană a cerut teste pentru toate cele aproape 150 de unităţi nucleare din statele membre.
Compania de stat Nuclearelectrica anunţă că testele vor fi finalizate în România anul viitor.
Directorul Nuclearelectrica, Pompilius Budulan, a menţionat că societatea dispune de fondurile necesare îmbunătăţirii siguranţei nucleare la centrala de la Cernavodă, în vederea trecerii testelor de stres.
Acestea constau în analizarea fiecărui reactor pe baza de proiectare, iar printre altele sunt vizate grupurile electogene, care alimentează cu energie electrică pompele ce asigură apa de răcire în caz de dezastru.
Deşi nu are un caracter obligatoriu, necesitatea testelor a fost stabilită pentru toate unităţile nucleare din lume la ultima reuniune a membrilor
Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice, de la Viena, ca urmare a dezastrului de la Fukushima.
Pompilius Budulan a mai afirmat că România se află pe primul loc, în acest moment, în ceea ce priveşte capacitatea de operare a unei centrale nucleare şi că nu trebuie renunţat la energia atomică, în condiţiile în care 80% din termocentralele de la noi au durata de viaţă depăşită, iar o treime din hidrocentrale trebuie şi ele modernizate.
În consecinţă, sunt speranţe mari în ceea ce priveşte construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavocă.
"România aşteaptă săptămâna viitoare o delegaţie din China, care s-a arătat interesată să participe la realizarea unităţilor", a mai spus Pompilius Budulan.
Proiectul este estimat, în acest moment, la patru miliarde de euro, iar statul român doreşte să îşi reducă cota de participare de aproximativ 70%, pe care o are în proiect, până la 40%.
Pentru aceasta Nuclearelectrica va negocia mai întâi cu ceilalţi doi participanţi rămaşi în proiect, Arcelor Mittal şi Enel, care deţin 15% din proiect, pentru o eventuală mărire a cotei de participare, urmând ca restul să rămână disponibil altor investitori interesaţi.
Şi construcţia celei de-a doua centrale nucleare rămâne în picioare, s-a mai spus astăzi, deşi nu s-a înaintat încă o dată pentru demararea ei.
Se ştie doar că va fi amplasată în Ardeal, conform declaraţiilor făcute de directorul Nuclearelectrica