Noul cod social, "prezentat într-o lună"
Ministrul muncii Ioan Botiş a anunţat elaborarea în mai puţin de o lună a unui cod social care ar urma să pună bazele unei reforme sociale.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 07 Ianuarie 2011, 19:07
Ministrul muncii Ioan Nelu Botiş şi-a început anul anunţând un ambiţios şi cuprinzător plan de reforme, printre acestea fiind reducerea birocraţiei cu 30 de procente, interconectarea tuturor instituţiilor din minister. El a mai anunţat şi elaborarea unui cod social "în slujba cetăţeanului".
Acest document, în viziunea ministrului muncii, ar urma să pună bazele unei reforme sociale şi ar trebui să sprijine mai mult familiile defavorizate, persoanele cu dizabilităţi şi copiii.
Ioan Botiş susţine că documentul va statua principiile de bază ale unei filosofii sociale noi pentru România şi că va îmbunătăţi serviciile pe care le acordă statul.
În privinţa modificărilor care vor fi aduse codului muncii, ministrul Ioan Botiş spune că îşi doreşte acordul partenerilor sociali în scurt timp, dar că în lipsa unui dialog constructiv va înainta guvernului propria sa variantă.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a anunţat că luna viitoare ministerul pe care îl conduce va prezenta codul social.
"Acesta va statua principiile de bază ale unei filosofii sociale noi pentru România şi se va baza pe două componente importante: testarea de venituri şi de mijloace, astfel încât să putem duce bani spre acele familii sau spre acele zone unde este absolut necesar să facem acest lucru" a declarat ministrul muncii Ioan Botiş.
Este vorba de familiile sărace, de persoanele cu dizabilităţi şi de copii, pentru educaţia cărora statul va oferi sprijin familiilor cu probleme.
Tot de la 1 feburarie va mai exista o schimbare importantă în ce priveşte debirocratizarea ministerului muncii.
Toate instituţiile subordonate ministerului vor fi interconectate.
"Eu am cerut ca de la 1 februarie toate datele interne să circule pe cale informatică în instituţiile ministerului muncii, deoarece exista până acum cutuma prin care te duceai cu adresă, de la agenţia judeţeană de ocuparea forţei de muncă, te duceai cu adresa la casa de pensii să-ţi dea o informaţie"a mai spus ministrul muncii Ioan Botiş.
Informatizarea sistemului va duce la o reducere cu cel puţin 30% a birocraţiei, dar nu va presupune disponibilizări de personal.
"Eu nu am preconizat disponibilizări şi am să vă spun de ce am ajuns la 10.350 de persoane. Sigur că mai sunt încă persoane care nu au fost disponibilizate după reforma instituţională pe care a promovat-o domnul ministru Şeitan.
"Deja sunt zece cazuri în care oamenii au câştigat în instanţă şi eu sunt obligat, conform legii, să-i reintegrez la locul de muncă", mai spune ministrul muncii Ioan Botiş.
Singurele schimbări care se vor face vizează transferul a câte trei persoane în fiecare judeţ de la Inspecţia muncii la agenţia judeţeană de prestaţii sociale, instituţie care în viitor va face toate plăţile, inclusiv a indemnizaţiei de şomaj.
Ministrul Ioan Botiş a anunţat că în situaţia în care guvernanţii nu vor ajunge la un acord cu patronatele şi sindicatele privind codul muncii, ministerul pe care îl conduce îşi va asuma o variantă finală în faţa guvernului.