Nouă mii de plângeri la CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat România să plătească daune de aproximativ 12 milioane de euro în anul 2009.
Articol de Carmen Gavrilă, 16 Martie 2010, 20:33
Statul român a primit trei condamnări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Este vorba despre o nerespectare a dreptului de proprietare, o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie şi un caz de îngrădire a dreptului la liberă exprimare.
Potrivit agentului guvernamental al României pe lângă CEDO, Răzvan-Horaţiu Radu, în prezent sunt depuse aproximativ 9.000 de plângeri.
"Trebuie subliniat că, dintre aceste plângeri, aproximativ 97% sunt respinse. Din plângerile care rămân pe rol, marea majoritate a lor privesc încălcarea dreptului de proprietate", a adăugat Răzvan-Horaţiu Radu.
Agentul guvernamental al României pe lângă CEDO a explicat că principalele probleme sunt legate de modul în care au fost reglementate şi cum s-au aplicat legile în materia restituirii proprietăţii, atât în cazul caselor naţionalizate, cât şi în domeniul fondului funciar.
Răzvan-Horaţiu Radu a adăugat că o altă categorie de probleme pe care o are România la Curtea Europeană este legată de neexecutarea hotărârilor judecătoreşti interne, definitive şi irevocabile, sau chiar întârzierea executării acestor hotărâri, iar o altă clasă este aceea a proceselor prea lungi.
"În ce priveşte un cuantum, în 2008 statul a fost obligat la plata unei sume de aproximativ 12 milioane de euro, suma rămânând constantă şi pe parcursul anului 2009", a spus Răzvan-Horaţiu Radu.
România este pe locul IV în Europa în ce priveşte numărul total de plângeri depuse de cetăţenii români împotriva statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.