Noua lege ANI, adoptată de senat
Reprezentanţii PD-L, deşi nu au fost de acord cu forma actuală a legii ANI, au votat pentru adoptarea sa, pentru ca agenţia să nu-şi înceteze activitatea. Ministrul justiţiei critică noua lege.
Articol de Cătălin Gomboş, 30 Iunie 2010, 17:33
Senatul a adoptat, cu 115 voturi pentru şi 2 voturi împotrivă, cererea de reexaminare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, cu amendamentele aduse de Comisiile juridică şi pentru drepturilor omului, culte şi minorităţi.
Au fost respinse o serie de solicitări din cererea de reexaminare, între care cele privitoare la înfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor şi prelungirea termenului în care pot fi cercetate averile demnitarilor care şi-au încheiat mandatul, de la 1 an la 3 ani.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Gyorgy Frunda, consideră însă că noua formă a legii nu modifică Agenţia Naţională de Integritate.
"Avem aceeaşi agenţie, cu aceleaşi competenţe. De aceea, cu conştiinţa curată şi cu mintea limpede vin în faţa dumneavoastră şi spun că legea pe care am făcut-o este corectă şi onestă" a declarat Gyorgy Frunda.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a criticat forma adoptată de Senat şi a afirmat că argumentele potrivit cărora ANI şi-ar păstra atribuţiile sunt mistificări.
"Prima mistificare este aceea că acele comisii de pe lângă Curţile de Apel ar fi neconstituţionale. A doua, că ANI nu este afectată dacă noi adoptăm raportul tel quel. A treia mistificare: Mecanismul de cooperare şi verificare nu e afectat. Ba e foarte afectat" a declarat Cătălin Predoiu.
Reprezentanţii PD-L, deşi nu au fost de acord cu forma actuală a legii, au votat pentru adoptarea sa, întrucât, în caz de respingere, Agenţia Naţională de Integritate ar fi încetat să funcţioneze.