Noua lege a restituirii proprietăţilor "elimină neclarităţile"
Experţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului dau fost consultaţi, în timpul elaborării proiectului, şi unele corecţii s-au făcut la începutul lunii.
Articol de Mihaela Enache, 12 Aprilie 2013, 14:16
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că noua lege va elimina neclarităţile din procesul de recuperare a proprietăţilor naţionalizate de regimul comunist şi de despăgubire a foştilor proprietari.
Experţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei au fost consultaţi, în timpul elaborării proiectului şi unele corecţii s-au făcut chiar la începutul lunii, după cum arată un document postat pe pagina de internet a Consiliului.
Din forma finală a legii nu a mai fost inclus, de exemplu, un articol care le-ar fi impus foştilor proprietari să participe la licitaţii pentru cumpărarea unor imobile ale statului, înainte de a primi sumele de bani acordate drept despăgubiri pentru locuinţele naţionalizate.
A fost, de asemenea, scurtată perioada în care trebuie analizate cererile de restituire în cazul terenurilor agricole şi pădurilor.
Specialiştii CEDO s-au arătat preocupaţi de posibilitatea ca noile prevederi legale să nu fie în acord cu alte reglementări, dar reprezentanţii guvernului au dat asigurări că normele metodologice care se vor stabili în 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial vor clarifica procedurile pentru toate organismele şi instituţiile implicate în mecanismul de restituire şi despăgubire.
Compensare prin puncte
Semne de întrebare a ridicat şi compensarea prin puncte, despre care CEDO consideră că pare să complice procedura inutil, în loc să se indice simplu valoarea imobilului în moneda naţională, precum şi lipsa unei prevederi legate de indexarea cu inflaţia a acestei valori.
Autorităţile de la Bucureşti estimează însă că indexarea nu este necesară în contextul previziunilor privind inflaţia pentru următorii ani.
Se angajează în schimb să acorde o atenţie deosebită situaţiilor în care există mai multe titluri concurente pentru aceeaşi proprietate.
Statul are de restituit 8 miliarde şi jumătate de euro
Cum datele privind evoluţia procesului de soluţionare a situaţiei foştilor proprietari sunt incomplete, după cum au fost ele puse oficial la dispoziţia Curţii, aceasta se întreabă care au fost criteriile după care s-au stabilit etapele de eşalonare a plăţilor, cum poate evalua guvernul efortul bugetar pe care îl implică noua lege, şi în ce măsură această eşalonare poate stabili un echilibru corect între interesul general şi cel al foştilor propietari.
În prezent, sumele pe care statul le are de restituit sunt evaluate la aproape 8 miliarde şi jumătate de euro, se ştie că la nivelul autorităţilor locale au fost depuse peste 200.000 de cereri de restituire a unor imobile naţionalizate, din care pentru cam 60% a fost dată o soluţie, însă nu se cunoaşte cifra exactă a cererilor pentru terenuri agricole şi păduri, care ar putea fi de ordinul milioanelor.