Nouă judeţe, afectate de inundaţii
UPDATE: Hidrologii au emis un nou cod galben de inundaţii pentru o parte însemnată a teritoriului, valabil până mâine la ora 16:00.
Articol de Andreea Marin, 13 Iunie 2013, 14:17
Meteorologii au prelungit până în această noapte la ora 23:00 codul galben de furtuni pentru estul, centrul şi sudul ţării.
Hidrologii au emis un nou cod galben de inundaţii pentru o parte însemnată a teritoriului, valabil până mâine la ora 16:00.
Se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, creşteri de debite şi posibile depăşiri ale cotelor de atenţie în următoarele bazine hidrografice: Tur, Someşul Mare, Crasna, Barcău, afluenţii Oltului, afluenţii de pe cursurile superioare şi mijlocii ale Argeşului, Dâmboviţei, Ialomiţei, Prahovei, precum şi râurile mai mici din Moldova şi Dobrogea.
În total, nouă judeţe au fost afectate de inundaţii: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Sălaj şi Vrancea, potrivit unei informări remise dimineaţă de Ministerul de Interne.
La această oră încă se mai acţionează, de altfel, pentru a salva ceea ce ce se mai poate doar în judeţul Iaşi, spune Alina Moisoi, purtătorul de cuvânt al IGSU.
"În patru localităţi din judeţul Dâmboviţa a fost parţial întreruptă alimentarea cu energie electrică, însă în prezent această situaţie a fost remediată.
"Din informaţiile pe care le deţinem în prezent, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă din judeţul Iaşi acţionează în sprijinul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, ajutor ce constă în decolmatarea fântânilor afectate de fenomenele meteorologice cu care ne-am confruntat", spune Alina Moisoi.
Cu toate acestea, până în prezent, din păcate, nu există un bilanţ oficial, dar din informaţiile primite din teritoriu reiese că o mare parte din ţară a fost afectată de fenomenele extreme din ultimul timp. Doi oameni au murit în judeţul Iaşi, luaţi de viitură.
Cel mai mic de vârstă avea trei ani şi a fost găsit ieri, după îndelungi şi asidue căutări. Numeroase case şi gospodării au fost inundate, iar poduri şi podeţe luate de ape.
Problema despăgubirilor
Mai multe drumuri de acces au rămas blocate din cauza apelor. În Sălaj, culturile agricole din două comune sunt distruse în totalitate de grindină.
Autorităţile locale sunt sceptice cu privire la primirea unor eventuale despăgubiri în cazurile compromiterii integrale a culturilor, întrucît niciun fermier nu şi-a încheiat o astfel de asigurare.
Pierderile sunt foarte mari şi în judeţul Suceava, unde câteva mii de hectare de teren agicol din trei comune au fost inundate.
Vântul a luat acoperişurile caselor, iar câteva localităţi au rămas izolate.
La Sasca Mică, de exemplu, peste 100 de gospodării s-au aflat în această situaţie.
În comuna gălăţeană Corod, aproape 450 de locuinţe au fost inundate după ce pârâul cu acelaşi nume a spart digul de protecţie şi a năvălit în case şi peste patru hectare de teren agricol.