Nou punct de frontieră pentru trecerea Dunării cu feribotul la Giurgiu-Ruse
Punctul de trecere va fi deschis permanent pentru pasageri și pentru vehicule, cu masa maximă de 40 de tone și ar urma să devină funcțional din toamna acestui an.
Articol de Petruţa Obrejan, 30 Aprilie 2022, 12:50
Un nou punct de frontieră pentru trecerea Dunării cu feribotul va fi deschis la Giurgiu-Ruse în urma unui acord semnat vineri între România și Bulgaria.
Potrivit documentului, punctul de trecere va fi deschis permanent pentru pasageri și pentru vehicule, cu masa maximă de 40 de tone și ar urma să devină funcțional din toamna acestui an. Acordul a fost semnat ieri la București, cu ocazia vizitei premierului bulgar, Kiril Petkov.
Acesta a avut convorbiri cu omologul său Nicolae Ciucă și a fost primit de președintele Klaus Iohannis.
La convorbirile româno-bulgare a fost prezent și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
Reporter: Comisia Europeană este pregătită să sprijine proiectele comune româno-bulgare - a declarat comisarul pentru transport, Adina Vălean, care a susținut importanța pe care Dunărea o are în transportul fluvial european, apreciind că potențialul acesteia este departe de a fi atins.
Adina Vălean: Avem o lungime mai mare, poate de trei ori decât pe Rin, dar volumul de mărfuri este de două ori şi jumătate mai mic. Coridorul de navigație pe Dunăre trebuie să îndeplinească anumite standarde, impuse de politicile europene. Este foarte important și în contextul actual al conflictului din Ucraina, pentru că noi rute de export pentru Ucraina trebuie facilitate, iar Dunărea se află într-o poziție esenţială pentru acest lucru.
Reporter: Dacă România şi Bulgaria acționează împreună, ele pot contracara provocările apărute, iar realizarea proiectelor comune va stimula dezvoltarea și prosperitatea economică - a susținut la rândul său premierul Kiril Petkov.
Kiril Petkov: Săptămâna viitoare începe grupul de lucru care va lucra cu privire la proiectele de infrastructură legate de Fast Danube, astfel încât fluviul Dunărea să poată să fie navigabil pe tot parcursul anului, să fie folosit ca coridor de transport european.
Reporter: Pe lângă proiectele comune de transport, cele două delegații au discutat despre mecanismul de cooperare și verificare, dar și despre aderarea ambelor state la spațiul Schengen, a spus, la rândul său, premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Prin eforturile guvernamentale și contactele bilaterale cu celelalte guverne ale statelor membre să convingem că îndeplinim condițiile și standardele să putem fi acceptați în Spațiul Schengen.