Norme noi pentru medicamentele de pe listele de compensări
Normele după care medicamentele sunt incluse sau eliminate de pe listele de compensări vor respecta două criterii principale: eficacitatea şi costurile pentru CNAS.
Articol de Adriana Turea, 10 Martie 2015, 13:50
Normele după care medicamentele sunt incluse sau eliminate de pe listele de compensări urmează să fie din nou modificate şi se vor respecta două criterii principale: eficacitatea şi costurile pentru CNAS.
Prevederile au fost dezbătute azi la Bucureşti de părţile implicate în mecanismele pieţei farmaceutice - autorităţi şi furnizori.
Ei au analizat în principal schimbările preconizate în cazul aşa-numitelor medicamente "orfane" - cele la care nu există variante de înlocuire şi ale căror costuri asociaţiile de pacienţi au cerut în repetate rânduri să fie suportate de stat.
Autorităţile lucrează în prezent la modificarea unui ordin de ministru emis anul trecut referitor la evaluarea acestui tip de substanţe, a arătat Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor şi Importantorilor de Medicamente.
"S-au constatat nişte disfuncţionalităţi. Bineînţeles, introduce un element care este important, posibilitatea ca medicamentele "orfane" destinate bolilor rare să fie introduse în listele de compensate şi gratuite.
"Anul trecut, când s-a făcut această actualizare a listei cu 17 medicamente pentru boli rare, s-a profitat de o perioadă de hiatus legislativ şi practic acele medicamente nu au fost evaluate şi s-a constatat că este nevoie totuşi şi de o evaluare a acestor medicamente", a spus Dan Zaharescu.
Pe viitor, substanţele vor putea intra pe listele de compensate din România doar dacă au primit deja evaluări pozitive în trei ţări europene.
Medicamentele "orfane" sunt cel mai frecvent folosite în tratarea bolilor rare.
Conform estimărilor, în România peste 1 milion de persoane suferă de acest gen de afecţiuni.