Noile reguli promovate de CSM, contestate de magistraţi
Aproximativ 10 % din numărul total al magistraţilor protestează faţă de modificările pe care CSM le propune pentru intrarea şi promovarea în magistratură.
Articol de Cristina Dumitrescu, 28 Iulie 2015, 18:47
Mai mult de 600 de judecători şi procurori din România - reprezentând aproximativ 10 % din numărul total al magistraţilor, protestează faţă de modificările pe care Consiliul Superior al Magistraturii le propune pentru intrarea şi promovarea în magistratură.
Ce îi nemulţumeşte pe magistraţi şi cum răspunde acestor nemulţumiri Consiliul Superior al Magistraturii?
Magistraţii nu sunt de acord cu schimbarea Legii şi eliminarea examenului de intrare şi promovare în Magistratură.
Ei nu vor să fie reintrodusă numirea directă în funcţia de judecător sau procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani exclusiv pe bază de interviu şi nici cu reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minimum 10 ani în funcţii vacante de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat.
Cei peste 600 de magistraţi atrag atenţia că propunerile vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar.
O poziţie asemănătoare o are şi Uniunea Naţională a Judecătorilor, care dezaprobă propunerile CSM privind posibilitatea de a deveni magistrat fără examen, ci doar pe baza unui simplu interviu.
În replică, CSM susţine că modificările la Legea privind statutul magistraţilor au fost transmise, încă din 2012, şi ulterior în martie 2015, spre consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din ţară şi că va continua să le trimită magistraţilor din România şi amendamentele rezultate din şedinţa din 21 iulie şi care nu au făcut obiectul consultării anterioare.