Noi reglementări pentru noul an şcolar
Noul an şcolar aduce o serie de schimbări în privinţa admiterii la liceu şi a programului "Şcoala Altfel" care va fi extins.
Articol de Radiojurnal, 02 Septembrie 2016, 19:27
Noul an şcolar aduce o serie de schimbări în privinţa admiterii la liceu şi a programului "Şcoala Altfel" care va fi extins.
Intrarea în clasa a IX-a se va face într-o singură etapă computerizată, iar media claselor gimnaziale va conta mai puţin decât până acum. De acum, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor primi manuale gratuite. În schimb, în această toamnă vor sosi cu întârziere, din cauza contestaţiilor depuse în instanţă împotriva licitaţiilor organizate de minister, cele de clasa a IV-a de Limba română, Istorie, Geografie şi Ştiinţele naturii.
Una din noutăţile acestui nou an şcolar este că la evaluarea naţională media claselor V-VIII la admitere va reprezenta un procent de 20% şi nu de 25%, cum a fost în acest an şcolar. De asemenea, admiterea la liceu se va realiza într-o singură etapă computerizată. Aceasta va fi urmată de o altă etapă, în care vor fi analizate cazurile speciale.
În ceea ce priveşte programul naţional 'Şcoala Altfel', acesta se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare în una din perioadele 21 noiembrie-2 decembrie 2016, 27 februarie-31 martie 2017 şi 15 mai-9iune 2017, perioade valabile pentru învăţământul preşcolar şi primar.
Prezentarea analizelor medicale nu este necesară
Prezentarea analizelor medicale nu este necesară pentru înscrierea copiilor la grădiniţă sau şcoală, aminteşte Ministerul Sănătăţii.
Instituţia precizează într-un comunicat că vor fi suficiente o adeverinţă medicală de la medicul de familie şi avizul epidemiologic. Medicul de familie poate cere însă investigaţii suplimentare dacă minorul prezintă simptome de boală infecţioasă.
Ministerul transmite că prezenţa nazală şi/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copiilor. Interpretarea în mod superficial a acestor analize deschide posibilitatea unui abuz: administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară - se mai arată în comunicat.
Anul trecut, ministerele sănătăţii şi educaţiei au stabilit printr-un ordin comun documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învăţământ în România, care nu prevăd rubrici pentru analizele medicale.
În total, aproape 3 milioane de elevi sunt aşteptaţi la şcoală din 12 septembrie.