Noi probleme "pot apărea în aplicarea noilor Coduri"
Judecătorii şi procurorii cer completarea, până la 1 februarie, a cadrului legisalativ cu reglementări care să clarifice toate detaliile legate de introducerea noilor Coduri.
Articol de Mihaela Enache, 14 Ianuarie 2014, 14:31
Magistraţii sunt preocupaţi în această perioadă de intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, de la 1 februarie, şi atrag atenţia asupra posibilelor probleme care pot apărea în sistem legate fie de funcţionarea acestora, dar şi de modificările legislative pe care le implică noile coduri.
Preşedintele CSM lua în calcul, săptămâna trecută, chiar o eventuală solicitare către Guvern, de a amâna acest termen, variantă exlusă, însă, de ministrul Justiţiei.
Numeroase dezbateri au loc în această perioadă, iar principala cerere din partea judecătorilor şi procurorilor este completarea, în următoarele aproximativ două săptămâni rămase până la 1 februarie, a cadrului legisalativ, cu reglementări care să clarifice toate detaliile legate de introducerea noilor coduri.
Printre subiectele intens dezbătute de magistraţi: nevoia de personal, dar şi o înţelegere unitară a noilor prevederi, cum ar fi introducerea arestului la domiciliu sau, punctează azi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, principiul aplicării legii penale mai favorabile.
"În dispoziţiile noului Cod Penal, legiuitorul ne prevede şi ne stabileşte că, în situaţia pluralităţii de infracţiuni, dacă printre infracţiunile componente ale concursului de infracţiuni face parte şi o infracţiuje care a fost săvârşită după intrarea în vigoare a noului Cod, se vor aplica regulile privitoare la concursul de infracţiuni din legea nouă, deci din noul Cod Penal, chiar dacă, eu ştiu, încadrarea juridică a faptelor sau sancţionarea persoanelor respective pentru infracţiune s-ar face după legea veche, care este lege penală mai favorabilă", spune Livia Stanciu.