"Nereguli" în unele instituţii de învăţământ superior
Protecţia Consumatorului a descoperit că multe universităţi nu au afişate tarifele cursurilor şi condiţiile de plată sau ascund informaţii din contractele încheiate cu studenţii.
08 Noiembrie 2012, 19:27
Studenţii cer elaborarea unui statut care să le reglementeze relaţiile cu universitatea la care studiază - este reacţia la un recent control al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor care au descoperit numeroase nereguli în instituţiile de învăţământ superior din ţară.
Multe universităţi nu au afişate tarifele cursurilor şi condiţiile de plată sau ascund informaţii din contractele încheiate cu studenţii care în cea mai mare parte nu îşi cunosc drepturile.
Vicepreşedintele Senatului Universităţii Politehnica Bucureşti, Anton Hadăr, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Universitare Alma Mater, a declarat pentrru Radio România Actualităţi că neregulile constatate de Protecţia Consumatorilor ar putea fi soluţionate dacă studenţii ar fi mai combativi în cadrul senatelor universitare.
"În fiecare universitate senatele universităţilor fiinţează şi cu 25% din membrii - studenţi. Mă întreb oare ce au făcut acei studenţi care îi reprezintă pe studenţii dintr-o universitate?
"Trebuie făcută clar o distincţie între aceste universităţi pentru că a le pune la grămadă pe toate şi a trage un semnal de alarmă că toate universităţile de stat din România se află în aceeaşi situaţie este greşit", a declarat prof. Anton Hadăr.
Taxă pentru foaia matricolă
Organizaţiile studenţeşti confirmă existenţa taxelor nejustificate, dar şi a unor clauze abuzive în contractele de studii încheiate cu studenţii.
"De neregulile existente în universităţi ştim de foarte mult timp.
"Sunt percepute taxe pentru foaia matricolă, de exemplu, care este o taxă ilegală, mai sunt pe diverse adeverinţe şi mai sunt şi universităţi care nu au afişate public taxele pe care le practică şi cu atât mai puţin, în contractele de studiu.
"Eu cred că statutele universitare ale studentului, de exemplu, vor fi adoptate, sper eu, în cel mult o lună şi cred că pe măsură ce vor mai exista controale şi sesizări pe taxele care au fost scoase practic din legalitate vor fi şi acestea soluţionate", susţine un reprezentant al unei organizaţii studenţeşti.
"Reformulare" a problematicii taxelor din universităţi
Ministerul educaţiei nu poartă responsabilitatea pentru neregulile depistate de Protecţia Consumatorului.
El ar trebui însă să reformuleze problematica taxelor din universităţi, susţine Anton Hadăr.
"Ministerul doar poate să verifice dacă au fost încălcate aspecte din legea educaţiei. Cred însă că trebuie intervenit puţin şi de la minister şi să se hotărască în ceea ce priveşte în special instituţiile de învăţământ superior de stat care taxe să fie suportate de studenţi, care taxe să dispară", a adăugat Anton Hadăr.
Conform unui studiu realizat în 21 de universităţi din ţară de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România la începutul lunii octombrie doar 11 dintre ele adoptaseră statutul propriu al studentului.