"Neînceperea urmăririi penale" pentru fostul ministru Liviu Pop
Parchetul General a decis că în cazul fostului ministru interimar al educaţiei, Liviu Pop, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de conflict de interese.
Articol de Florin Matei, 10 Iulie 2013, 15:01
Parchetul instanţei supreme a decis neînceperea urmăririi penale în cazul fostului ministru interimar al educaţiei, Liviu Pop, actual senator, în dosarul în care a fost reclamat de ANI.
Procurorii au apreciat că nu se poate reţine infracţiunea de conflict de interese pentru că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii.
Anul trecut inspectorii de integritate au sesizat Parchetul General cu privire la Liviu Pop pe motiv că, în calitate de ministru interimar, ar fi avantajat Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.
ANI susţine că, după numirea în funcţia de ministru al educaţiei, Liviu Pop a emis un ordin privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat.
Inspectorii de integritate au susţinut că astfel Liviu Pop ar fi avantajat patrimonial FSLI, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflictul de interese şi abuzul în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale.
Liviu Pop a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea raportului ANI, iar instanţa a respins solicitarea în februarie.
Decizia a fost contestată de parlamentar la instanţa supremă şi va fi judecată în 7 martie 2014.