Negocierile pentru formarea viitorului guvern
Se intensifică negocierile pentru formarea viitorului guvern.

Articol de Florin Lepădatu, 09 Decembrie 2020, 08:04
Pe măsură ce procesul de numărare a voturilor se apropie de final, se intensifică negocierile pentru formarea viitorului guvern.
Formațiunile de centru dreapta încearcă să ajungă la o înțelegere pentru formarea unei majorități înainte de consultările de la Cotroceni.
PNL, USR-PLUS și UDMR ar urma, foarte probabil, să aibă împreună o majoritate de 244 de parlamentari și trebuie să găsească o modalitate de a se apropia pentru a da un nou premier.
De cealaltă parte, și PSD vrea guvernarea, fiind formațiunea politică clasată pe primul loc după alegeri.
Amalia Bojescu urmărește febra negocierilor și are detalii în "Radiojurnal": "Liberalii afirmă că pot forma o majoritate parlamentară împreună cu USR-PLUS și UDMR care să susțină un viitor guvern de coaliție, ce ar putea fi învestit înainte de Crăciun.
Potrivit calculelor PNL, se poate constitui o majoritate confortabilă de 244 de parlamentari, la care se adaugă și cei ai grupului minorităţilor naționale.
Cele trei formațiuni de dreapta trebuie să cadă de acord asupra unui program de guvernare și să împartă cele 16 ministere.
Se discută neoficial varianta ca PNL să ia opt ministere, USR-PLUS cinci, iar UDMR trei.
Liberalii au discutat cu președintele Klaus Iohannis strategia formării acestei majorități și constituirea unui nou guvern.
Liderul PNL, Ludovic Orban, care va conduce direct aceste negocieri politice, este încrezător că se va ajunge în final la o formulă solidă de guvern.
Ludovic Orban: "A fost o discuţie legată de strategia de formare a majorităţii parlamentare şi de constituire cât mai rapidă a unui guvern.
Primul şi cel mai important lucru este programul de guvernare, pentru că el este baza acţiunii comune, mai ales că va fi vorba de un guvern de coaliţie."
PNL, USR-PLUS şi UDMR vor stabili în forurile statutare strategia pe care o vor urma în negocieri, astfel încât la consultările de la Cotroceni de săptămâna viitoare să poate fi conturată o majoritate parlamentară și o formulă de guvernare.
De cealaltă parte, social-democrații anunță că nu vor vota un guvern format în jurul PNL și susțin că ei trebuie să propună premierul în baza votului obținut la alegeri.
Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea: "Președintele țării nu are altă variantă democratică decât să recunoască votul românilor, să accepte propunerea PSD de prim-ministru, profesorul Alexandru Rafila, și să se găsească o formulă guvernamentală, în principal să fie Partidul Social Democrat și specialiștii săi care să scoată țara atât din criza sanitară, cât și din cea economică."
La consultările cu șeful statului social-democrații vor accepta două variante de guvernare: fie un executiv minoritar PSD, fie un guvern de uniune națională format din specialiști, cu prim-ministru social-democrat."