Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR sunt blocate
Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR, privind formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern, sunt blocate.

Articol de Florin Lepădatu, 16 Decembrie 2020, 14:54
Negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR, privind formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern de centru-dreapta sunt în continuare blocate, din cauza neînțelegerii lor privind împărțirea funcțiilor de premiere și de șef al Camerei Deputaților.
Declarația făcută, marţi, de copreședintele USR PLUS, prin care Dan Barna anunța că renunță la conducerea Camerei în favoarea colegului său de partid Cătălin Drulă, a tensionat și mai mult discuțiile.
Reporter: Alina Bordeiaşu - "Anunțul făcut de copreședintele USR PLUS, Dan Barna, i-a pus în dificultate pe liberali, care caută acum soluții pentru deblocarea negocierilor.
Una dintre variante este schimbarea nominalizării PNL pentru funcția de premier.
Potrivit unor surse politice, Ludovic Orban și-ar dori să fie propus din nou prim-ministru, iar conducerile Camerei Deputaților și Senatului să revină astfel USR PLUS și UDMR.
Soluția a fost lansată de Ludovic Orban în primă fază la întâlnirea de ieri cu Dan Barna și Kelemen Hunor, iar apoi a fost intens discutată aseară în interiorul PNL.
Sunt însă liberali care nu susțin această variantă și îi reproșează președintelui PNL că pune partidul într-o lumină proastă și pe Florin Cîțu în dificultate.
Pentru a merge mai departe la negocieri cu noua propunere de premier, Ludovic Orban are nevoie să obțină sprijinul PNL pentru că decizia trebuie validată în forurile de conducere.
Nici liderii USR PLUS, care au astăzi o discuție informală, nu văd cu ochi buni această schimbare.
Copreședintele Alianței, Dacian Cioloș, spunea, într-un mesaj cu referire la discuțiile pentru funcția de premier, că România are nevoie de un nou început.
De cealaltă parte, PSD a catalogat aceste negocieri drept circ politic, apreciind că este neconstituțional ca PNL, USR PLUS şi UDMR să îşi împartă funcțiile de conducere din Parlament.
Social-democrații au lansat și ideea unui posibil boicot, pe 21 decembrie, când se va constitui noul legislativ."