Negocierile de la Arcelor Mittal Galaţi, "fără rezultat"
Administraţia combinatului Arcelor Mittal Galaţi şi-a menţinut oferta salarială de acordare a unui bonus de 4%, în timp ce reprezentanţii salariaţilor au cerut o majorare de 7%.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 31 Ianuarie 2013, 19:03
La combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi negocierile dintre administraţie şi sindicate pe tema Contractului Colectiv de Muncă s-au încheiat fără a se ajunge la un acord.
Administraţia îşi menţine oferta, în timp ce reprezentanţii salariaţilor susţin că există premisele declanşării conflictului colectiv de muncă.
Joi dimineaţă, peste 300 de angajaţi ai combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi au protestat timp de cinci ore în incinta unităţii, în faţa sediului administrativ, acolo unde în a doua parte a zilei a avut loc runda finală de negociere a Contractului Colectiv de Muncă.
În timpul protestului, oamenii au spart cu pietre mai multe geamuri ale sediului administrativ.
Salariile siderurgiştilor gălăţeni "nu au mai crescut semnificativ în ultimii cinci ani"
Salariile siderurgiştilor gălăţeni nu au mai crescut semnificativ în ultimii cinci ani, spune Dănuţ Blându, vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea, care a participat joi la protest.
"Am strigat 'Hoţii!', ca de obicei. Am spus că nu mai putem, practic... 1.000 de lei de atâţia ani, nu mai este creştere salarială. Deci ar fi al cincilea, al şaselea an de acum în care s-a crescut doar cu 8%. Înainte mai erau ore suplimentare care, practic, ne mai creştea un pic veniturile. Acum, de vreo doi ani de zile, s-au tăiat, nu se mai lucrează absolut deloc", a declarat Dănuţ Blându.
Administraţia combinatului înţelege nemulţumirile angajaţilor, însă protestele nu rezolvă dificultăţile financiare cu care se confruntă Arcelor Mittal, spune purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu.
"Oferta finală de până la trei bonusuri, cu 4% creştere de venit garantată reprezintă un efort financiar important pentru combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi creşterii costurilor energiei.
"Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă", a precizat Dorian Dumitrescu.
Ultima rundă de negocieri a Contractului Colectiv de Muncă nu a adus înţelegere între sindicate şi patronat.
Administraţia şi-a menţinut oferta salarială de acordare a unui bonus de 4%, în timp ce reprezentanţii salariaţilor au cerut o majorare de 7%.
Potrivit acestora, în acest moment există premisele declanşării conflictului colectiv de muncă.