Negocieri privind delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre
Bulgaria şi România negociază delimitarea unei zone de 17 kilometri pătraţi de mare teritorială, despre care există informaţii că ar avea rezerve de hidrocarburi.
Articol de Carmen Gavrilă, 20 Februarie 2015, 07:55
România şi Bulgaria sunt unite nu doar de Dunăre şi istoria comună, dar şi de evoluţia europeană recentă: ambele, codaşe ale Uniunii Europene şi întârziate la poarta Schengen la Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
În pofida unei oarecare intenstificări ale relaţiilor politice marcată în ultimii ani de şedinţe comune de Guvern, organizate cu frecvenţă anuală, cele două ţări au şi probleme nerezolvate a căror discutare la adus, joi, la Bucureşti, pe ministrul bulgar de externe, Daniel Mitov, iar vineri este programată vizita preşedintelui ţării vecine, Rosen Plevneliev.
Împreună cu omologul său român, Bogdan Aurescu, cei doi minştri de externe au stabilit, joi, la Bucureşti, demararea unor discuţii la nivel de experţi pentru rezolvarea câtorva dintre diferendele dintre cele două ţări.
Bulgaria şi România negociază delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre de peste 20 de ani.
Este vorba de o zonă de 17 kilometri pătraţi de mare teritorială, despre care există informaţii că ar avea rezerve de hidrocarburi.
Într-un caz similar împotriva Ucrainei, într-un an de negocieri s-a ajuns la proces la Curtea de la la Haga, iar România a câştigat 9.700 kilometri pătraţi de teritoriu.
În Bulgaria "există voinţa politică de a găsi o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părți"
Ministrul bulgar de externe, Daniel Mitov, a explicat, joi, la solicitarea Radio România, că, în Bulgaria există voinţa politică de a găsi o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi în cazul delimitării maritime dintre cele două ţări.
"Am decis să continuăm discuţiile la nivel de experţi şi să încercăm să explorăm toate posibilităţile care există acuma, astfel încât, înainte de şedinţa comună a guvernelor noastre să vedem dacă este sau nu vreo şansă de progres în această chestiune. Ca ţări aliate atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO, sunt convins că cea mai bună este o soluţie politică şi trebuie să mai lucrăm şi mai intens pentru a o obţine", a spus ministrul de externe bulgar.
Ministrul român de externe a spus, că, deocamdată, nu se poate vorbi nici de o lipsă de progres, dar nici de progres în această chestiune, însă şi România este decisă să se ajungă la o soluţie.
Între timp, România şi Bulgaria vor să-şi îmbunătăţească infrastructura de interconectare pentru transportul de energie.
"Am subliniat, cât de important este ca interconectorul de gaz dintre România si Bulgaria să se finalizeze cât mai rapid, dar, în egală măsură am discutat şi despre un alt proiect, care este susţinut de către cele două state, şi anume, "Coridorul Vertical": România - Bulgaria -Grecia. Este o serie de contracte bilaterale deja la acest început de an, care arată cât de consistentă este relaţia bilaterală dintre România şi Bulgaria, amintesc, aici, vizita, vineri, a preşedintelui Bulgariei, domnul Plevneliev, pentru convorbiri oficiale cu omologul român", a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a mai spus, că România şi Bulgaria intenţionează să colaboreze în cadrul forţei integrate NATO prin trimiterea unor ofiţeri români în Bulgaria şi a unor ofiţeri bulgari în România.