Muzeul din Prăjeşti a fost redeschis publicului
Muzeul înfiinţat în anul 1971 de regretatul profesor Paul Ţarălungă a fost redeschis publicului după ce autorităţile locale au investit 4 miliarde de lei pentru modernizare.
Articol de Florin Filioreanu, Bacău, 13 August 2012, 16:12
Înfiinţat în anul 1971 de regretatul profesor Paul Ţarălungă, Muzeul din Prăjeşti, care-i poartă numele, a fost redeschis publicului.
Autorităţile locale au investit peste 4 miliarde de lei pentru modernizare şi reabilitare.
Acum este o mică bijuterie care adăposteşte comori inestimabile, care atestă trăirea noastră pe aceste locuri, dar şi exponate de o deosebită valoare ştiinţifică din toate colţurile lumii.
Prin truda fără contenire a reuşit să întemeieze unul dintre cele mai bogate şi valoroase muzee săteşti din ţară şi o grădină botanică unică în judeţul Bacău şi pintre puţinele existente în ţară.
Comuna Prăjeşti şi judeţul Bacău se mândresc cu aceste aşezăminte de cultură săteşti.
Aceste sunt cuvintele profesorului Eduard Straumb, consemnate în monografia comunei, atunci când vorbeşte despre eminentul dascăl, om de ştiinţă, cercetător, colecţionar, regretatul profesor Paul Ţarălungă.
Muzeul, înfiinţat, în anul 1971, în acelaşi an cu grădina botanică, este organizat astăzi, ca şi atunci, pe opt secţiuni: geologie, paleontologie, arheologie, etnografie, numismatică, botanică, zoologie, meşteşuguri.
Muzeul care-i poartă numele a cunoscut în ultima perioadă transformări demne de numele făuritorului, dar şi de efortul comunităţii locale, spune primarul comunei Prăjeşti, Eugen Antica.
"Muzeul funcţionează de aproape 50 de ani. Anul trecut, cu ajutorul guvernului României am reuşit să-l modernizăm, alocând peste 4 miliarde de lei. Este deschis publicului între 9.00-17.00 şase zile pe săptămână, doar lunea find închis. Aşteptăm vizitatori din toată lumea.
"Mai dorim să facem în continuare o casă memorială a actorului Ernet Maftei, comuna învecinată vrea să facă o casă a lui Ion Ionescu de la Brad şi astfel vrem să realizăm un circuit de la Prăjeşti, spre Negri şi chiar până la Dămieneşti, dacă e cazul'', a spus Eugen Antica.