Mormintele soţilor Ceauşescu au fost deschise
"Din ceea ce am văzut, înclin să cred că sunt ei", a declarat Mircea Oprean, ginerele fostului lider comunist. Mircea Oprean a precizat însă că rezultatele analizelor vor fi cele concludente.
Articol de Paul Poteraşi, 21 Iulie 2010, 08:17
Mircea Oprean, ginerele soţilor Ceauşescu, a declarat că a recunoscut paltonul negru găurit şi pantalonii în care a fost înmormântat Nicolae Ceauşescu.
În privinţa probelor recoltate, acesta a susţinut că cele prelevate de la presupusul mormânt al lui Nicolae Ceauşescu au fost mai bine conservate, în timp ce la de la mormântul atribuit Elenei Ceauşescu probele au fost mai degradate, "probabil din cauza umidităţii din sol".
"Din ceea ce am văzut, înclin să cred că sunt ei", a adăugat Mircea Oprean, care însă a precizat că rezultatele analizelor vor fi cele concludente.
Institutul Medico-Legal ar putea avea un rezultat al testului ADN în cazul soţilor Ceauşescu peste şase luni, a declarat directorul Institutului, Dan Demergiu.
"Procedura este una complicată şi depinde de mai mulţi factori", a mai spus acesta.
Incertitudine
În cimitirul "Ghencea" din Capitală au fost deshumate ceea ce ar putea fi rămăşiţele pământeşti ale soţilor Ceauşescu.
Deshumarea a avut loc la cererea lui Valentin Ceauşescu, fiul foştilor lideri comunişti, şi a lui Mircea Oprean, ginerele acestora (soţul fiicei Zoia Ceauşescu).
"Astăzi urmează doar deshumarea şi prelevarea unor probe, rămăşiţe, oase, după care se vor înmormânta la loc.
"Noi am parcurs un drum foarte lung pentru că nu ştim dacă părinţii sunt înmormântaţi acolo", a declarat Mircea Oprean.
Potrivit lui Mircea Oprean, scopul declarat al deshumării este de a constata dacă într-adevăr trupurile soţilor Ceauşescu au fost depuse în acest cimitir.
"Dacă nu sunt ei vom da statul român în judecată, pentru că el trebuie să ştie unde sunt rămăşiţele", a mai spus el.
Judecaţi şi împuşcaţi
În 2009, Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au reuşit să devină proprietarii mormintelor, având acum dreptul să ceară deshumarea, după trecerea celor şapte ani prevăzuţi de lege ca interdicţie de exhumare a unor cadavre.
Iniţial, Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean au dat în judecată ministerul apărării naţionale, iar instituţia a fost obligată de instanţă să indice locurile unde au fost înhumaţi soţii Ceauşescu.
Video: Ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu la balconul Comitetului Central al PCR
Nicolae Ceauşescu a preluat conducerea Partidului comunist din România în 1965, devenind apoi liderul autoritar al ţării. Potrivit aprecierii istoricilor, în anii '80 a fost în centrul unui cult al personalităţii fără precedent în Europa, în contrast cu degradarea accentuată a nivelului de trai în România.
Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost judecaţi în decembrie 1989 şi condamnaţi la moarte "pentru genocid". Au fost executaţi prin împuşcare pe 25 decembrie 1989.
Puteţi citi mai multe ştiri despre comunism aici.