Morminte ale deţinuţilor politici, deschise la Aiud
Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România au început săpături în zona cunoscută sub numele de Râpa Robilor din Aiud, unde erau îngropaţi deţinuţii politici ucişi în timpul comunismului.
08 Iunie 2011, 10:52
Este vorba de locul în care erau îngropaţi deţinuţii politici ucişi în timpul comunismului, după ce au trecut prin penitenciarul construit în timpul Mariei Tereza.
Locul a fost transformat într-una dintre cele mai dure închisori în vremea stalinismului.
Potrivit actelor oficiale, circa 450 de deţinuţi au murit la Aiud din cauza frigului în care erau ţinuţi, a înfometării ori a torturilor, spune arheologul Marius Oprea.
”Toţi sunt martiri, în sensul literar.
"Toţi sunt martiri pentru că au suferit extrem de mult în această închisoare”, a spus Marius Oprea.
Avertisment: Imagini cu impact emoţional.
Audio: Marius Oprea despre mormintele descoperite.
Oamenii care au fost ucişi la Aiud au murit pentru credinţă ori pentru convingerile lor, spune arheologul Gheorghe Petrov (Audio).
Pe şantierul de la Aiud va sosi joi şi mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ.
El îi va binecuvânta pe arheologi şi mormintele foştilor deţinuţi politici, aşezate în şiruri câte patru, pe râpa lutoasă.
Oamenii ucişi la Aiud au format elita României interbelice. Printre ei s-a numărat, de exemplu, marele filosof Mircea Vulcănescu, dar şi preoţi, avocaţi, ziarişti ori ofiţeri ai Armatei Regale Române.