Montarea parazăpezilor pe drumurile naţionale, "cu întârzieri"
Ministerul transporturilor precizează că drumarii sunt pregătiţi de venirea iernii însă există probleme la montarea parazăpezilor pe drumurile naţionale cu risc de înzăpezire.
Articol de Alex Lancuzov, 05 Decembrie 2012, 15:34
De miercuri ninsoarea cuprinde aproape toată ţara, îndeosebi în sud-vestul, centrul, nordul ţării, şi la munte va viscoli şi se va depune zăpadă.
Treptat joi ninsoarea se mută spre est.
Deja mai multe drumuri naţionale din judeţele Arad, Sălaj, Gorj, Vâlcea, Caraş Severin, Maramureş, Sibiu, Harghita şi Covasna sunt acoperite cu zăpadă.
Autorităţile locale au început deja să intervină cu materiale antiderapante.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu, spune că joi dimineaţă autorităţile din judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui şi Iaşi trebuie să aibă atenţie sporită.
Ion Sandu precizează că până joi la orele 18:00, va ninge în special în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali.
Vântul va prezenta intensificări mai ales în regiunile estice şi la munte, cu viteze ce vor depăşi, local 60 de km/h.
Poliţiştii avertizează că vor introduce filtre şi că şoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare şi să primească o amendă de minimum 630 de lei, dacă nu au maşinile echipate cu anvelope de iarnă.
Comandamentul de iarnă, constituit la ministerul transporturilor
Prin ordinul ministrului transporturilor a fost constituit Comandamentul de Iarnă ce este alcătuit din câte un reprezentant al CNADNR, CFR, Autoritatea Navală Română şi Autoritatea Aeronautică Română.
Acest Comandament mai este "întărit” şi prin prezenţa MAI, MAPN şi ISU pentru salvarea persoanelor aflate în pericol a declarat Horaţiu Buzatu, secretar general adjunct la ministerul transporturilor.
Pe lângă Comandamentul de Iarnă, funcţionează şi un centru operativ numit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care centralizează date despre posibilele cutremure şi monitorizează întreaga reţea feroviară.
În privinţa pregătirilor pentru deszăpezire Horaţiu Buzatu a anunţat că toate bazele drumarilor sunt pregătite şi sunt asigurate stocurile de materiale antiderapante dar sunt semnalate întârzieri la montarea parazăpezilor, doar 83% din aceste panouri fiind amplasate pe şoselele cu risc de înzăpezire.
Însă sistemele de parazăpezi sunt doar o mică parte a problemei şoselelor blocate, a recunoscut oficialul de la Transporturi, inexistenţa perdelelor forestiere de protecţie sistematic tăiate şi "proasta organizare a resurselor şi a comandamentelor” fiind alte motive care duc la restricţionarea circulaţiei.
La comandamentul de iarnă starea carosabilului este monitorizată 24 ore din 24 iar conducătorii auto pot obţine informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale de la Dispeceratul CNADNR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pagina de internet a CNADNR, secţiunea Starea drumurilor naţionale.
Foto: Harta căilor ferate din România, prezentată de ministerul transporturilor. Foto Alex Lancuzov.
ţ